Консервиран боб за зимата: Рецепта, която всяка домакиня трябва да знае

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Консервиран боб за зимата: Рецепта, която всяка домакиня трябва да знае
Консервиран боб за зимата: Рецепта, която всяка домакиня трябва да знае
1614
Консервиран боб за зимата: Рецепта, която всяка домакиня трябва да знае
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Фасулът е не само вкусен, но и питателен, богат на витамини и минерали. Той ще добави специален вкус към всяка гарнитура и ще донесе безценни ползи на тялото ви.

Въпреки че повечето хора купуват консервиран боб в магазините, той може лесно да се приготви в домашни условия. Препоръчваме ви да опитате тази проста и здравословна рецепта, за да си осигурите запас от вкусен боб за зимата.

СЪСТАВ:

  • Боб (червен) - 1 кг
  • Захар - 4,5 супени лъжици
  • Сол - 4,5 супени лъжици 
  • Лимонена киселина - 1/4 чаена лъжичка на половин литров буркан
  • Вода - 1,25 литра

Консервиране на боб :

Изплакнете добре зърната и ги накиснете във вода за 9-10 часа или за една нощ.

На сутринта отцедете водата и изплакнете боба отново.

Бобът се слага в тенджера, налива се вода и се слага на котлона.

Оставете да заври и отстранете пяната, ако се образува. Варете 10-15 минути на тих огън.

Отцедете водата, залейте боба с прясна вода и го сложете отново на котлона.

Подготовка :

  • Когато водата заври, добавете към боба 2 супени лъжици сол и 2 супени лъжици захар. Разбъркайте и гответе на слаб огън до омекване, като внимавате бобът да остане непокътнат и да не се превари.

Приготвяне на буркани :

  • Докато бобът се вари, измийте и стерилизирайте половинлитровите буркани. За 1 кг боб са необходими 6 кутии, като част от боба остава за текущо потребление.

Приготвяне на саламура :

  • Налейте 1,25 литра вода в тенджера, добавете 2,5 супени лъжици сол и 2,5 супени лъжици захар. Оставете да заври.

Консервиране :

  • Добавете приблизително 1⁄4 чаена лъжичка лимонена киселина към всеки стерилизиран буркан.
  • С решетъчна лъжица наредете сварения боб в бурканите, като отстранявате излишната течност.
  • Залейте боба с врящата саламура и завийте капачките. Обърнете бурканите и покрийте с нещо топло, за да изстинат бавно.

Тази проста рецепта ще ви позволи да се насладите на вкусен и здравословен боб по всяко време на годината. Просто отворете консерва и добавете боб към супа или салата за бързо и питателно ястие.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft