2 Април 2013
5036
Източник: БГНЕС
Консумирането на риба удължава живота поне с две години, установиха американски учени. Възрастните хора, които имат високи нива в кръвта на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата и морските дарове, намаляват риска от преждевременна смърт с 25%.
Учените открили още, че рискът от смърт от сърдечно заболяване намалява с една трета в сравнение с възрастните хора, които имат по-ниски нива в кръвта на мастни киселини. Това е първото изследване, което анализира връзката на консумацията на риба със смъртността. Изследователите от Харвардското училище по обществено здраве и Вашингтонския университет установиха, че хората на 65-годишна възраст с най-високи нива в кръвта на мастни киселини живеят средно с 2,2 години повече от хората с най-ниски нива. "Макар приемането на риба от дълго време да се смята за част от здравословната диета, малко са изследванията на връзката между нивата на омега-3 в кръвта и смъртността при възрастните хора. Нашето откритие потвърждава важността на адекватни нива на омега-3 в кръвта за сърдечносъдовото здраве и показва, че по-късно в живота ползотворното въздействие може да увеличи оставащите години живот", заяви ръководителят на изследването доцент Дариуш Модафариан от факултета по епидемиология към университета. Рибата осигурява омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за развитието на мозъка и се смята, че намаляват възпалителните процеси в мозъка, сърдечносъдовата система и в други клетки. Предишни изследвания установиха, че рибата намалява опасността от смърт от сърдечни заболявания.
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари