Повечето се опитват да я избягват, за да не ги жили. Билковите специалисти съветват не само да не се избягва парещото растение, но и да го събират, защото от незапомнени времена копривата лекува болести и също така се приготвят различни видове храна от нея.
Млада коприва в ръцете на опитна домакиня може да се превърне във вкусно ястие. Супите и салатите от майска коприва са не само полезни, но и много вкусни, а също и наситени с цял списък от витамини, от които се нуждаем.
Предимствата на копривата
"Стрък коприва замества седем лекарства", казвали в древни времена. Лечебните свойства на копривата са добре познати на нашите предци, а популярността й днес не намалява.
Витамините и минералите, които съставляват копривата, я правят една от най-полезните лечебни билки. Такова разнообразие и концентрация на витамини няма да намерите дори и в най-полезните зеленчуци и плодове!
Например, аскорбиновата киселина (витамин С) в копривата е в много по-големи количества, отколкото в лимона, а количеството на витамин А е по-голямо, отколкото при морковите и спанака. В допълнение към основната група витамини, копривата съдържа витамин Е, който е необходим за хора, страдащи от артрит. Тя ще подобри тялото и значително ще облекчи болката.
Витамин Н, съдържащ се в копривата, участва в работата на черния дроб и нервната система, а витамин К осигурява кръвосъсирването, предотвратява остеопорозата и предпазва сърцето.
В допълнение към витамините, полезните свойства на копривата се дължат на високото съдържание на калций, магнезий и други елементи, необходими на тялото. Копривата съдържа органични киселини и силиций, което я прави отличен укрепващ агент.
Използване на коприва в народната медицина
Най-често се използват листа от коприва за лечение, които се събират през май-юни. Съберете коприва на растящата Луна, когато растението има специална мощ. Нарязаните клонки на растението се накисват за 2-3 часа, след което листата се отрязват.
Поставете листата в добре вентилирана стая със слой от 3 до 5 см, за да ги изсушите. В сушилните листата се изсушават при температура 40-50 градуса. Срокът на годност е 2 години.
Коренът на копривата се събира от късна есен до ранна пролет, цветовете през юни и юли, семената от втората половина на август. За сок от коприва се използват млади листа и стъбла от коприва, докато цъфтят.
Копривата има много лечебни свойства. Сред основните са: способността да спира кръвта, диуретичен и холеретичен ефект на отстраняване на възпалителни процеси, ускоряване на възстановяването на лигавицата на храносмилателния тракт, нормализиране на менструация.
Настойка срещу кървене, нерви и подуване
Настойката на листа от коприва има няколко полезни свойства. Първо, тя е хемостатична (благодарение на витамин К) - тя е ефективна при хемороидни, чревни и белодробни кръвоизливи.
Освен че копривата спира кървенето, тя също така подобрява състоянието на кръвта (поради високото съдържание на желязо), поради което е полезна при дефицит на желязо-анемия.
На второ място, настойката има успокояващ ефект (благодарение на витамините от група В), препоръчва се за приемане при нервни разстройства, раздразнителност и безсъние.
И трето, тя се използва като диуретик при отоци (ефектът се постига благодарение на органичните киселини и флавоноидите).
За да направите настойка, вземете 2 супени лъжици пресни листа (изсушени не са подходящи), изсипете 400 мл вряща вода, настоявате 2 часа и прецеждате. Вземете 0,5 чаша на ден 30 минути преди хранене.
Сок от коприва за третиране на рани, акне и язви
Свежият листен сок има свойства за лечение на рани. Можете да го изстискате с месомелачка, сокоизстисквачка или обикновена марля (преди това трябва да изплакнете листата добре). При гастрит и язви се взема сок за 1 чаена лъжичка, 3-4 пъти дневно в продължение на 30 минути преди хранене, разреден с половин чаша вода.
Напоени със сок, тампоните помагат за лекуване на обриви, акне и рани по кожата. За да направите това, те трябва да бъдат приложени към проблемните зони и залепени с лепенка, сменяни 2-3 пъти на ден до изцеление.
Когато имаме акне, е необходимо да се приема вътрешно. Като укрепващ агент е най-добре да се пие прясна, трябва да се разреди: 1 супена лъжица сок на чаша вода.
Чай от коприва за косата
Измиване на главата с копривен бульон помага при себорея и плешивост (благодарение на хлорофила). Вземете 100 грама листа варете ги в продължение на 30 минути в 1 литър оцет, разреден с вода в съотношение 1: 1.
Рецепта за намаляване на кръвната захар
Вземете 2 супени лъжици сухи, стрити листа, разбърквайте с чаша заквасено мляко и вземете преди хранене. Продължителността на лечението е 2 седмици. След това направете десетдневна почивка и повторете двуседмичния курс на лечение. Най-добрият резултат се постига с петкратно повторение на лечението с десетдневни почивки.
За здравето на мъжете
Семената от коприва отдавна се считат за незаменим инструмент за поддържане на мъжката сила. За да се възползвате, сварете ги и получения бульон половин час преди хранене, сутрин и вечер се приема. В ранните етапи на аденом на простатата, за мъжете е полезен чай от изсушени листа: 2 супени лъжици сух продукт се изсипват в чаша вряща вода и настояват за 5-10 минути. Вземайте чая сутрин и вечер за един до два месеца.
За здравето на жените
В случай на продължителна или болезнена менструация, можете да използвате чай от коприва. Тази напитка увеличава броя на тромбоцитите и нивото на хемоглобина в кръвта. Друга положителна характеристика на копривата е способността за очистване на кръвта. Гинекологията често използва билкови препарати, тъй като в комбинация те имат максимална ефективност. Копривата за засилване на положителния ефект може да се комбинира с равнец и хвощ.
При недостатъчно мляко по време на кърменето можете да пиете сок от коприва, разреден в пречистена вода или добавете младо листо в чая.
Противопоказания при употреба на коприва
Противопоказано е да се използват лекарства с коприва от бременни жени, тъй като тонусът на матката се увеличава. Копривата не трябва да се използва за хора, които имат гъста кръв, тъй като това растение помага за сгъстяване на кръвта. Също така, копривата е противопоказана при тромбофлебит и варикозни вени.
Използване на коприва за готвене
В някои национални кухни копривата е като задължителна съставка, част от специалитетите. Благодарение на наличието на голям брой витамини, хлорофил и особено белтъчини, копривата е идеална за приготвяне на супи и салати.
ЯСТИЯ ОТ КОПРИВА
Супа от коприва
Вземете добре измити млади листа от коприва, сложете ги в продължение на няколко минути в кипяща вода, изчакайте да омекнат, след което леко подсушете. Моркови, магданоз и лук се задушават и се нарязват и леко се запържза, добавяйки малко количество брашно.Премества се в тенджера и се готви до готовност, като се добавят накрая нарязан киселец и коприва. Заедно със супата до масата, сервирайте твърдо сварени яйца и заквасена сметана.
Салата от коприва
Добре измити млади листа от коприва се нарязват. Добавете зелен лук, магданоз, копър. Всички съставки се смесват, като постепенно се добавя растително масло. Сол, пипер се добавят на вкус. Консумира се веднага.
Сложете ръкавици, събирайте коприва и бъдете здрави!