КОПРИНЕН КОЗУНАК със сметана - само така гарантирано ще се топи в устата! ПОДРОБНА рецепта - от замесването до оплитането:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
КОПРИНЕН КОЗУНАК със сметана - само така гарантирано ще се топи в устата! ПОДРОБНА рецепта - от замесването до оплитането:
КОПРИНЕН КОЗУНАК със сметана - само така гарантирано ще се топи в устата! ПОДРОБНА рецепта - от...
457
Източник: За Жената
КОПРИНЕН КОЗУНАК със сметана - само така гарантирано ще се топи в устата! ПОДРОБНА рецепта - от замесването до оплитането:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В различните краища на страната рецептата за козунак се предава от най-възрастните жени на най-младите в семейството. За да е сполучлив резултатът и крайният продукт да е едновременно сладък и пухкав, с характерните за козунака "конци", за приготвянето на тестото използваме най-качествените продукти: най-пресни яйца, пълномаслено прясно мляко с минимум 3% масленост и натурално масло с най-висока масленост.

Вкусът е необичайно богат, плътен и супер сладък. Днес ви предлагаме да опитате една малко по-различна рецепта за великденски козунак, в която се използва и  прясно мляко, и течна сметана! Ето необходимите продукти за този Копринен козунак със сметана :

Копринен козунак със сметана

Продукти:

  • 10 яйца
  • 5 жълтъка
  • 200 мл течна сметана
  • 100 мл прясно мляко
  • 350 гр. масло
  • 100 мл олио
  • 2 кг пшенично брашно (може специално за козунаци)
  • 500 гр. захар
  • 50 гр. ванилова захар
  • 150 гр. бадеми
  • 60 гр. прясна мая
  • 1 ч.л. сол

Приготвяне:

Посоченото количество продукти е изчислено за 2 големи козунака. Можете да приготвите половин доза, ако за първи път приготвяте козунак.

Първо пригответе тестото. Разтворете прясната мая в топло мляко. Подхранете сместа, като добавите щипка захар. Оставете за 15 минути.

закваска козунак

Снимка: Pinterest

В голяма купа разбийте 4 яйца, 150 г захар, налейте сметаната, добавете сол и 200 г пресято брашно. Изсипете шупналата мая в купата, покрийте с кърпа и поставете сместа на топло място за час и половина.

приговтяне закваска козунак

Снимка: Pinterest

Жълтъците се разбиват с останалите яйца и захарта. Във втасалото полутечно тесто се разбъркват 1200 г пресято брашно и разбитата със захарта яйчена смес. Омесете тестото до гладкост, поставете го в голяма тенджера, покрийте отново и оставете да втаса на топло място за 2 часа.

През това време тестото ще се увеличи почти 3 пъти.

Пресейте останалото брашно и ваниловата захар върху масата. Поставете тестото в купа и го месете с ръце, докато спре да лепне по ръцете ви.

омесено втасало тесто

Снимка: Pinterest

Изсипете растителното масло в купа и продължете да месите тестото, потапяйки длани в олиото, докато свърши. Бъдете готови за малко фитнес!

олио в тестото

Снимка: Pinterest

Сега задачата ви е следната: трябва да омесите размекнатото масло в тестото, на малки порции. Когато свърши маслото, месете тестото още 10 минути.

масло в тестото

Снимка: Pinterest

След това хвърлете тестото със сила върху работната повърхност поне 30 пъти, за да стане тестото по-еластично. Целият този процес ще отнеме около час.

Върнете тестото в дълбок съд, покрийте го и оставете за 5 часа. През това време тестото ще се увеличи 4 пъти!

тесто в тенджера

Снимка: Pinterest

Разбъркайте обелените и нарязани бадеми в тестото.

Време е да се пристъпи към оформяне. Полученото количество тесто е достатъчно за 2 големи козунака. Разделете масата на 2 части (2 продукта), след което разделете всяка половина на още 2 части.

Усучете парчетата на фитили и ги опънете, след което ги сплетете на плитка.

оплитане козунак

Снимка: Pinterest

Поставете плитката в най-голямата кръгла тава и оставете да втаса още 30 минути.

Намажете козунака с прясно мляко и запечете във фурната на 180 градуса за 40 минути.

Оставете готовия козунак леко да се охлади във формата, след което го извадете и го сложете в чиния.

Поръсете козунака с пудра захар.

козунак със сметана

Снимка: Pinterest

Весели празници!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft