В различните краища на страната рецептата за козунак се предава от най-възрастните жени на най-младите в семейството. За да е сполучлив резултатът и крайният продукт да е едновременно сладък и пухкав, с характерните за козунака "конци", за приготвянето на тестото използваме най-качествените продукти: най-пресни яйца, пълномаслено прясно мляко с минимум 3% масленост и натурално масло с най-висока масленост.
Копринен козунак със сметана
Продукти:
- 10 яйца
- 5 жълтъка
- 200 мл течна сметана
- 100 мл прясно мляко
- 350 гр. масло
- 100 мл олио
- 2 кг пшенично брашно (може специално за козунаци)
- 500 гр. захар
- 50 гр. ванилова захар
- 150 гр. бадеми
- 60 гр. прясна мая
- 1 ч.л. сол
Приготвяне:
Посоченото количество продукти е изчислено за 2 големи козунака. Можете да приготвите половин доза, ако за първи път приготвяте козунак.
Първо пригответе тестото. Разтворете прясната мая в топло мляко. Подхранете сместа, като добавите щипка захар. Оставете за 15 минути.
Снимка: Pinterest
В голяма купа разбийте 4 яйца, 150 г захар, налейте сметаната, добавете сол и 200 г пресято брашно. Изсипете шупналата мая в купата, покрийте с кърпа и поставете сместа на топло място за час и половина.
Снимка: Pinterest
Жълтъците се разбиват с останалите яйца и захарта. Във втасалото полутечно тесто се разбъркват 1200 г пресято брашно и разбитата със захарта яйчена смес. Омесете тестото до гладкост, поставете го в голяма тенджера, покрийте отново и оставете да втаса на топло място за 2 часа.
През това време тестото ще се увеличи почти 3 пъти.
Пресейте останалото брашно и ваниловата захар върху масата. Поставете тестото в купа и го месете с ръце, докато спре да лепне по ръцете ви.
Снимка: Pinterest
Изсипете растителното масло в купа и продължете да месите тестото, потапяйки длани в олиото, докато свърши. Бъдете готови за малко фитнес!
Снимка: Pinterest
Сега задачата ви е следната: трябва да омесите размекнатото масло в тестото, на малки порции. Когато свърши маслото, месете тестото още 10 минути.
Снимка: Pinterest
След това хвърлете тестото със сила върху работната повърхност поне 30 пъти, за да стане тестото по-еластично. Целият този процес ще отнеме около час.
Върнете тестото в дълбок съд, покрийте го и оставете за 5 часа. През това време тестото ще се увеличи 4 пъти!
Снимка: Pinterest
Разбъркайте обелените и нарязани бадеми в тестото.
Време е да се пристъпи към оформяне. Полученото количество тесто е достатъчно за 2 големи козунака. Разделете масата на 2 части (2 продукта), след което разделете всяка половина на още 2 части.
Усучете парчетата на фитили и ги опънете, след което ги сплетете на плитка.
Снимка: Pinterest
Поставете плитката в най-голямата кръгла тава и оставете да втаса още 30 минути.
Намажете козунака с прясно мляко и запечете във фурната на 180 градуса за 40 минути.
Оставете готовия козунак леко да се охлади във формата, след което го извадете и го сложете в чиния.
Поръсете козунака с пудра захар.
Снимка: Pinterest
Весели празници!