Предлагаме ви да приготвите много интересен сладкиш с основа от пясъчно тесто и пълнеж от заквасена сметана. На вкус и външен вид прилича на популярния чийзкейк . Само че нашата версия е много по-евтина, но не по-малко вкусна. Ето рецептата за копринен сметанов сладкиш :
Копринен сметанов сладкиш
Продукти:
250 грама брашно
160 грама масло
80 грама захар
1 яйце
1 чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол
За пълнежа:
600 грама заквасена сметана
1 чаена лъжичка нишесте
4 яйца
1 пакетче ванилова захар
130 грама захар
Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, захарта, бакпулвера и разбъркайте. Добавете нарязаното масло и го стрийте на трохи с ръце. Добавете едно яйце в сместа, разбъркайте и съберете тестото на топка. Сложете го в плик и го поставете в хладилника за 10-15 минути.
Пригответе пълнежа. Чукнете 4 яйца в купа, добавете захарта, ваниловата захар и разбийте с тел.
Вземете форма (22 см.) и я покрийте с хартия за печене. Прехвърлете вътре тестото и с ръце оформете по дъното и страните.
Изпечете блата във фурната, загрята до 180 градуса, за 8-10 минути. След това го извадете, охладете малко и залейте с пълнежа от заквасена сметана.
Поставете отново сладкиша във фурната и печете още 35-40 минути.
Оставете готовия сладкиш да изстине напълно, след това покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 3 часа. Поднесете го, поръсен с пудра захар и гарниран с пресни плодове.