За зимата винаги приготвям различни туршии, които ме спасяват през студения сезон. Днес ще споделя рецепта за невероятно вкусна салата без готвене за зимата.
Тази ярка, хрупкава и сочна салата от тиквички, краставици и моркови в корейски стил със сигурност ще ви хареса.
Съставки:
- краставици - 1 кг
- тиквички - 1 кг
- моркови - 700 гр
- 9% оцет 100 ml -
- слънчогледово масло 100 мл
- сол - 1 с.л. с връх
- захар - 50 гр
- чесън - 8 скилидки
- зелени подправки - 1 връзка
- Подправка за корейски моркови 30гр
Приготвяне:
Приготвяне на тиквичките: Измийте тиквичките, обелете ги, нарежете ги по дължина и след това на четвъртинки. Отстранете семките с лъжица, ако тиквичките не са млади.
Настържете тиквичките с ренде за корейски моркови или нарежете на тънки ивици, ако нямате.
Обработка на краставици: Измийте добре краставиците, отрежете краищата, разполовете и нарежете на малки филийки. За по-ефектна визия можете да използвате фигурно ножче.
Приготвяне на моркови: Обелете морковите, изплакнете и настържете с ренде за корейски моркови.
Зелените и чесъна: Нарежете магданоза и копъра на ситно, добавете към сместа. Прекарайте чесъна през преса.
Смесване: Добавете сол, захар, подправка за корейски моркови, растително масло и 9% оцет към сместа. Смесете всички съставки старателно.
Мариноване: Салатата се оставя на стайна температура за 2-3 часа, като се разбърква от време на време, за да пуснат зеленчуците от сока си и да се напоят с подправките.
Консервиране: Салатата се нарежда в стерилизирани буркани, плътно се притиска и се залива с отделилия се сок. Покрийте бурканите с капачки и поставете в студена фурна. Загрейте фурната на 150 градуса и стерилизирайте салатата за 20 минути.
За финал: Внимателно извадете бурканите от фурната и веднага затворете капачките. Обърнете бурканите с капачките надолу, увийте ги и ги оставете, докато изстинат напълно. След това го приберете