Коремът ми често се подува и ме обхваща усещането, че ще се пукне като балон. Защо се получава така и как да се справя с проблема?
Нина Теолова, Разград
Най-честата причина за подуване на корема е консумацията на храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и мазнини.
Други фактори са: задържането на течности, възпалението на тънките черва, чувствителността към определена храна, запек, непоносимост към глутен, неспособност за усвояване на млечната захар, гъбични инфекции.
Подуването може да е резултат от промени в чревната флора след лечение с антибиотици. Значение има състоянието на сърцето , бъбреците, черния дроб и други органи.
Съветвайте се с личния си лекар. При необходимост той може да ви изпише подходящи таблетки. Добре е да спазвате няколко правила. Преди всичко сдъвквайте добре храната. Хапвайте по малко, но често. Избягвайте газирани напитки, мазни или бобови ястия. Въздържайте се от прекомерна употреба на продукти с високо съдържание на фибри. За да избегнете ферментация на плодовете в стомаха, яжте ги между храненията, но не приключвайте с тях обяда или вечерята си.