220 гр. масло
150 гр. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. сметана
250 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
2 пак. ванилова захар
1 с.л. кафява захар
500-600 гр. ябълки (кисели, твърди, най-добре зелени) — 4 броя
Отделете белтъците от жълтъците и ги поставете в хладилника.
Смесете разтопеното масло със захарта и ваниловата захар.
Добавете един по един жълтъците към сместа.
Смесете със заквасената сметана.
Изсипете брашното, смесено с бакпулвера, и разбъркайте до гладка смес.
Разбийте белтъците на твърд сняг, докато образуват твърди връхчета.
Внимателно ги объркайте в тестото.
Получената смес изсипете в намазана с масло форма с диаметър 23-24 см. Дъното може да покриете с намаслена хартия за печене.
Почистете ябълките, махнете семената и кората и ги нарежете на тънки филийки. Подредете ги върху тестото с изпъкналата страна нагоре, близо една до друга върху цялата повърхност на сладкиша (колкото повече ябълки, толкова по-сочен ще е сладкишът).
Поръсете с кафява захар.
Сложете във фурната на 180 градуса. Печете около 45-50 минути (докато при проверка с клечка за зъби тя излезе суха). Отнема около 50-тина минути, след ги оставете още 5 минути във фурната.
Освободете от формата, сложете в чиния и поръсете с пудра захар. Сервирайте топъл или студен.
Сладкишът е невероятно въздушен, пухкав и вкусен!