Патладжаните са сред най-прекрасните дарове на лятото. Много домакини ги избягват заради леката им горчивина, но нея лесно може да отстраните, като ги накиснете предварително във вода с малко сол и след това измиете старателно.
Ветрило от патладжани
Продукти:
2-3 патладжана
70-100 гр.бекон
1-2 домата
1 чушка
100 гр.кашкавал
майонеза
2-3 скилидки чесън
магданоз
сол
прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
Измийте патладжаните, подсушете ги и нарежете първо на две половини, а след това - на ветрило (успоредни разрези, без да прерязвате до края). Трябва да изглежда ето така:
Поръсете със сол в разрезите на патладжаните и оставете за 30 минути.
След 30 минути измийте патладжаните от солта и ги подсушете.
Нарежете бекона на ивици.
Чушката измийте и нарежете на дълги ивици.
Доматите измийте и нарежете на филийки или полумесеци.
Кашкавалът също трябва да е нарязан на филийки.
Поставете патладжанените ветрила с разреза надолу в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка.
В разрезите поставете: бекон, домат, чушка и кашкавал.
Разбъркайте майонезата с нарязания чесън, нарязанаия магданоз, сол и пипер на вкус.
Отгоре намажете патладжаните с майонезената смес, опитвайки се да напълните със сместа и разрезите
Печете патладжаните в предварително загрята на 180 ° фурна за около 30 минути, докато омекнат.
Може да ги поднесете топли или студени.
Приятен апетит!