Най-вкусната торта в света : така я наричат в родната й Норвегия . Ние не се ангажираме да го твърдим, тъй като не сме опитвали други норвежки сладкиши, но тортата наистина е убийствено вкусна !
В същността си представлява нежно-хрупкави целувчени блатове , слепени с пухкав сметанов крем и пълнеж от сладки карамелизирани ябълки . Всичко това поръсено с ароматни бадеми - може ли човек да му устои?
И без да се бавим повече Ви представяме рецептата:
За тестото:
100 гр.меко масло
100 гр. захар
4 жълтъка
200 гр. брашно
3-4 с.л. прясно мляко
0,5 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилова захар
За целувчената смес:
4 белтъка
200 гр. захар
За плънката:
800-900 гр. ябълки
1-2 супени лъжици захар
60-70 г тъмни стафиди
1 ч.л. канела
лимонова кора - на вкус
За крема:
1 опаковка течна сметана (250-330 мл) с масленост 38 %
1 супена лъжица пудра захар
печени нарязани бадеми
Начин на приготвяне:
Разбийте мекото масло със захарта. Продължавайки да биете, добавете един по един жълтъците. След това пресейте брашното с бакпулвера в сместа, изсипете ванилията, добавете и прясното мляко. Омесете тестото и го поставете в хладилника, докато приготвяте целувчената смес.
Подгответе 2 еднакви форми с диаметър 22,5 см. Покрийте ги с хартия за печене, а отвън обвийте дъното с фолио.
Разбийте добре белтъците, като постепенно добавяте захарта.
Загрейте фурната на 175 ° С.
Извадете тестото от хладилника и го разпределете равномерно по дъното на 2-те форми.
Извадете формите от фурната и ги оставете да се охладят добре.
Докато печете блатовете, ябълките трябва да бъдат почистени и нарязани на големи кубчета (всяка на по 6-8 парчета). Добавете захар, стафиди, канела и лимонова кора (по желание). Поставете всичко на огъня (малко по-силен от умерен) и оставете сместа да покъкри около 25 минути, без да добавяте вода. Разбърквайте периодично и внимавайте ябълките да не се превърнат на каша, а да останат меки, запазвайки формата си. Оставете ябълките да се охладят, като ги сложите в цедка, така че да се отцеди полученият сок.
Разбийте сметаната със захарта.
Започнете да сглобявате тортата. Най-добре е да го направите във формата, като увеличава височината й със специална лента или хартия за печене, тъй като тортата е висока.
Поставете първия блат с целувчената част надолу. Разстелете върху му половината от сметановия крем. Поръсете с нарязани бадеми. Поставете ябълките със стафидите отгоре. Между другото, може да приготвите тортата и с праскови, особено през лятото, когато те са достатъчно ароматни и сочни. В такъв случай може директно да ги подредите между слоевете крем, без да ги обработвате топлинно. Върху тях излейте останалия крем и отново поръсете с бадеми.
Най-отгоре покрийте с втория блат, с целувчената част нагоре.
Украсете горната част на тортата по желание - с кафява пудра захар и бадемови листа, с шоколад или както фантазията Ви подскаже.
Поставете тортата в хладилник за няколко часа и поднесете с чаша ароматен чай.
Добър апетит!