Пържената риба се оценява от професионалните готвачи заради богатия вкус и аромат, поради което обикновеният шаран ще бъде добре дошъл в списъка на всяка домакиня. Но повечето са уплашени от огромният брой малки кости, които могат да развалят, дори и най-вкусното ястие. За щастие, редакторите ни знаят как да се отървете от тях за по-малко от минута, оставяйки само месцето на рибата.
Сега ще ви предложим една прекрасна рецепта, с която ще решите проблема с костите за миг.
Съставките
каракуда или шаран 5 бр.
лимон 0,5 бр.
галета 100 g
сол на вкус
Черен пипер на вкус
Слънчогледово олио на вкус
подправки на вкус
Подготовка
Измийте рибите и ги почистете от вътрешностите
Сега основното нещо: направете дълбоки разрези от двете страни на цялата риба. Те могат да бъдат ромбоидни или успоредни един на друг, но непременно дълбоки, до самия гръбнак. Това ще позволи на малките кости да се пекат и да се разтварят.
Оваляйте всяка риба в галета, изтръскайте излишното и я поставете в горещ тиган с олио. Пържете 5-7 минути от всяка страна.
Сервирайте рибката с лимонов сок или просто с лимонови филийки. Украсете ястието с билки по желание, например със зелен лук.
След печене или пържене ще трябва да се извади само гръбнака.