Сега сигурно ще кажете - как така кренвирши, нали в тях има всичко, само не месо! Бързаме да уточним, че рецептата става прекрасно и с наденички, например, а и вече на нашия пазар има кренвирши с хубаво качество. Така че нямате оправдание да не опитате тази чудесна рецепта за бабини кренвиршки .
Бързи и лесни кренвиршки
Продукти:
1 кофичка (500 мл) кисело мляко
2 яйца
300 мл заквасена сметана
2 супени лъжици майонеза
0,5 ч.л.сода за хляб
1 супена лъжица зехтин
1 ч.л.захар
сол на вкус
брашно, колкото поеме
няколко кренвирша/наденички
горчица
топено сирене
Приготвяне:
Разтворете содата в киселото мляко и разбъркайте, така че да шупне. Когато спре да се пени, добавете останалите съставки и омесете много меко тесто. Добавете толкова брашно, колкото е необходимо, за да не лепи тестото по ръцете, но и да не стане твърдо - в нашия случай малко повече от килограм.
Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете да втасва за 2 часа.
Нарежете кренвиршите на парчета и ги запържете от всички страни.
Може и да не ги пържите, но така е по-вкусно.
Разделете тестото на парчета, разточете малки питки (не много тънки).
Поставете плънка на всяка от тях: за децата топено сирене (от това, което се продава готово, на филийки) и наденичка, а за възрастните - горчица или пикантен хрян с парче наденичка отгоре. По желание може да добавите лютеница или кетчуп, още по-вкусно е!
Навийте питките на руло, запечатайте хубаво плънката и изпържете рулцата в олио до златисто-кафяво.
Ако не харесвате хрупкавата коричка, тогава поставете капак на тигана, докато пържите - така ще станат по-мекички.
Добър апетит!