За идеалното хранене след тренировка се говори много и всеки, който тренира, знае, че за получаване на по-голяма мускулна маса, след тренировка е необходимо да се консумират протеинови шейкове .
Като цяло, след тежка и качествена тренировка мускулите са уморени, нивото на гликоген е драстично намалено и започва процесът катаболизъм. Единственият начин да се предотврати този негативен процес, т.е.
За какво всъщност става дума ?
Синтезът и разграждането на протеините в тялото е постоянен процес. По време на тренировка, разграждането на мускулите е повишено и се стига до отрицателен баланс, което означава, че разграждането на мускулните протеини е по-голямо от изграждането. Въпреки че такава тренировка изпраща съобщение на организма да увеличи синтеза на протеини, са му необходими хранителни вещества, за да го направи.
За да се върне балансът на нула или допълнително да се увеличи синтезът на протеини след тренировка е необходимо въвеждане на незаменими аминокиселини в изолирана форма или форма на завършен протеин. Нарастващата концентрация на тези аминокиселини подчертава синтеза на протеини, но има малко влияние върху тяхното разграждане.
Тук помага приемът на въглехидрати . Те насърчават отделянето на инсулин и се използват за възстановяване на добива на гликоген, което допълнително потиска разграждането на мускулните протеини.
Танг и Филипс (2009 г.) изследвали коя форма на протеин в най-голяма степен дава резерви на тялото с основни аминокиселини след тренировка с натоварване. В проучването са сравнени протеините от суроватка, казеин и протеини от соя. Оказва се, че млечният протеин е на по-високо ниво в сравнение със соевия протеин , вероятно поради високия дял на аминокиселинната верига.
При сравнение на протеина от суроватка и казеин, резултатите показват, че храносмилането при протеините от суроватка е значително по-бързо. Заключението е, че млечните протеини са най-добрият избор след тренировка .
Идеалното хранене след тренировка би било комбинация от незаменими аминокиселини ( белтъци, варено пилешко / телешко месо ) и 100 грама въглехидрати (плодове, зеленчуци ). Като допълнителни добавки в храната добре биха били и 40-60 грама млечен протеинов шейк.