28 Ноември 2012
146136
Девесилът е многогодишно растение от семейството на магданоза и моркова - Сенникоцветни, което достига 1-2 метра височина. Познат ни е като незаменима подправка за рибни чорби и супи или за агнешко печено, но девесилът има много по-голям потенциал, ако говорим за лечебни свойства. Отличителен е силният, наситен и специфичен тамянов аромат на девесила. Характеризира се първоначално с горчив, а след кратко време става ароматно – горчив вкус.
Девесилът е познат още с наименованията селим, русалин, левущян или лющян, а самото име девесил, съгласно народните вярвания, означавало "девет сили" - толкова получавал онзи, който го поръсвал обилно в яденето си или пиел отвара от девесил.
Коя е родината на девесила
Лечебната сила на девесила
Какво съдържа девесилът
Как да използваме девесила при готвене
Ползите от девесила
Девесилът омекотява дейността на стомаха и червата
Корени от девесил при ухапвания от насекоми
Чай от девесил за кръвоносните съдове
Как се приготвя девесил на прах
Може ли девесилът да е вреден
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
Любовни
модни
модни
отслабване
отслабване
Съвети за
кожата
Съвети за кожата
Съвети за
косата
Съвети за косата
Фитнес
Фитнес
Коментари