Коя подправка на коя манджа да слагам- пълен наръчник за вкусно готвене

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Коя подправка на коя манджа да слагам- пълен наръчник за вкусно готвене
19894
Снимков материал: pixabay.com
Коя подправка на коя манджа да слагам- пълен наръчник за вкусно готвене

Подправките могат значително да променят вкусовите качества на почти всяко ястие към по-добро. Вместо да добавяте магазинен сос на базата на майонеза към вашия ориз, използвайте подходящата подправка. Такава подмяна ще има добър ефект както върху вашето здраве, така и върху фигурата ви.

 

Най-добрите подправки

Но има толкова много различни подправки! Какви подправки са по- подходящи за различни храни, ще ви разкажем в тази статия. Използвайте я като ръководство, когато готвите.

ПОДПРАВКИте И ТЯХНАТА УПОТРЕБА

 

Анасон
Това растение е родом от Китай и Сирия. Обикновено се използват сушени семена и листа. Приложение: печене на хляб и кисели зеленчуци.

Босилек.
Сушени или пресни листа се използват в сосове и маринати. Особено актуален за ястия с домати. Не забравяйте да опитате да готвите спагети в сос от заквасена сметана с босилек .

Карамфил
Пикантен и сладък на вкус. Използват се пъпките на тропическият карамфил в цяла или в смачкана форма. Най-често се добавя в тестото, както и в яхния и меса Тази необичайна подправка дойде при нас от Индонезия.

Бахар
Това са малки кафяви плодове, които миришат като комбинация от канела, карамфил и индийско орехче. Използва се както в сладки ястия, така и в  пудинги и пайове, както и при задушаване на месо.

Магданоз
в сушен вид може да се добавя към рибни супи и сосове. А пресният е чудесен за салати, особено ако съставът съдържа яйца и сирене.

Горчица на прах

Горчичните ядки перфектно подчертават вкуса на месото. Използват се и за приготвяне на сосове и маринати. Едно от най-добрите ястия с тази марината е херинга с горчица .

Джинджифил
Този светлокафяв корен се използва активно в азиатската кухня, както и при производството на десерти и маринати.

Кайенски пипер
Използвайте с изключително внимание! Мляният червен пипер се добавя към сосове и супи с риба.

Кардамон
Сладък и ароматен кардамон се добавя в тестото, както и се използва за консервиране.

Къри
Това е смлян прах, който е смес от подправки като куркума, кимион, кориандър, джинджифил, карамфил и канела. Къри се добавя към сосове, супи. Придава специален вкус на месото и ориза.

Кориандър
Аржентина и Мароко дадоха на света тази специфична подправка, която не всеки харесва. Въпреки това, много хора добавят кориандър дори в чая. Чести употреби са в: тесто, ястия от свинско месо. Кориандърът е кръгло светлокафяво семе.

Канелата
Канела е гост от Източна Индия. Използва се като прах при печене и десерти. Канелените пръчици се добавят към греяно вино, компоти и консерви.

Сусамовите семена са високомаслени семена, които щедро се добавят към сладкиши, салати и ориенталски сладки. На базата на сусамовите семена се правят тахани. Това е паста от смлени сусамови семена.

Куркума.
Мляно жълт прах с мек, но в същото време пикантен вкус. Добавя се към туршии, салати и къри. Разбира се, куркумата е най -добрата подправка за пилаф .

Дафинови листа
Тези сухи листа с остър аромат се използват за задушаване на месо и приготвяне на супи и борш.

Риган
Риганът е растение от семейството на ментата. Листата му са подправени с пасти, както и различни меса.

Индийско орехче
Ядките на плодовете от индийско орехче добавят специален обрат към кремообразните сосове и някои печива.

Мента
Знаете ли, че ментата е най-честата подправка? Приятно е да усетите хладния й вкус в чай, плодови напитки и дори в желе.

Червен пипер
Мляната му форма често се добавя към всякакви ястия , както и към сосове.

Магданоз
Нежен и сладък вкус - това не е единственото предимство на магданоз. Освен това е отличен източник на витамин С.

Особено вкусен е с картофите!

РозмариН
 Не забравяйте да добавите тази подправка към агнешко, риба и говеждо месо.

Семена от целина
Семена и стЪБла от целина имат силен вкус и са отлично допълнение към маринати, ястия с домати и сосове.

Мащерка
мащеркаТА е много ароматно мъничко листо, което обикновено се подправяТ със супи, сосове и месни ястия.

Копър
Добавете към сирена, ТАРАТОР И САЛАТИ. Копърът също така върви добре с картофи и постни ястия

Черен или бял пипер.
Разбира се, всеки знае използването на тази подправка. Добавя се главно във варени неподсладени ястия.

Чесън
Ароматно растение от семейство лук. Нито едно ястие от средиземноморската кухня не може без него, въпреки че чесънът се използва широко в целия свят.

Шафран
Това е много скъпа подправка, която също е естествен хранителен оцветител. Поради това той често се добавя към течности, сирена и дори масло . Понякога се използва в хлебни изделия.

Естрагон
леко напомня на мента. Използвайте го най-често при кисели краставици и гъби.

Подправките правят всяко ястие ваш подпис. Експериментирайте и намерете нови вкусови комбинации!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft