За крем питата обикновено се говори като за „кралицата на десертите“. Фина, кремообразна и съвършено мека - кой ли не я обича?
Ето и една наистина сполучлива и ефектна рецепта за нейното приготвяне от старите тефтери на нашите баби:
1. За корите: Разбийте на пяна едно яйце и 4 жълтъка с 5 супени лъжици захар. Добавете 5 супени лъжици олио, 5 супени лъжици брашно, половин пакетче бакпулвер, след което разбъркайте леко с лъжица. В правоъгълна тава, покрита с хартия за печене, изсипете сместа и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса около 15 минути.
Процедурата се повтаря за втората кора.
2. Крем: Разбийте белтъците на твърд сняг, постепенно добавяйте захарта при непрекъснато разбиване, докато всички 16 супени лъжици захар се разтопят. В купа сложете 800 мл вода, добавете 200 гр. захар и оставете да заври. Отделно смесете пудинга на прах с останалата вода (200 мл), след което изсипете получената кашичка във врящата вода и продължете с варенето, докато кремът се сгъсти.
Дръпнете крема от огъня. Бавно добавете снега от белтъци и разбъркайте с лъжица. Оставете крема да се охлади.
3. Подреждане: В дълбока правоъгълна тава с подходящи размери поставете едната кора, залейте с крема и покрийте с другата кора.
Оставете крем питата в хладилника за няколко часа, а когато стегне напълно, поръсете отгоре с пудра захар. Нарежете на кубчета с остър нож и поднесете.