Мортаделата- варен колбас с подправки от района на Болоня, любим на мнозина. Италианците обичат този изискан деликатес заради сочността му, богатия вкус и високо съдържание на месо - повече от 97%!
Традиционната италианска мортадела е изработена от свинско със свинска мас и всички видове подправки: къри, индийско орехче, лют пипер, черни маслини, шам-фъстъци и чесън. Бяхме вдъхновени от класическата рецепта за кралицата на колбасите и малко я модифицирахме, като мазнините бяха премахнати. Оказа се много вкусна вариация на мортадела, която може да бъде подготвена у дома и то по съвсем лесен начин
съставки
свинско месо кайма 300 g
говеждо месо кайма 200 g
Яйце 1 брой
Чесън 3 скилидки
маслини 2 супени лъжици
Български пипер 0,5 бр.
сол 1 ч.л.
Черен пипер на вкус
червен пипер на вкус
Подготовка
Вземете 200 г говеждо и свинско ситно смляно. Сол, пипер и микс от подправки добавете и смесете
Сложете си останалите 100 г свинско, настъргайте чесъна и разбъркайте. Добавете разбитото яйце към каймата и разбъркайте
Нарежете зеленчуците: зелените маслини - на кръгчета, чушката- на малки кубчета. Смесвате в месото.
Покрийте контейнера с фолио и охладете за 3-4 часа.
Разстилайте половината от охладеното месо върху фолиото, придаващо продълговата форма. Опаковайте празното място в няколко слоя фолио, така че бъдещата мортедела да не се разпадне при рязане. Направете същото и с втората част на пълнежа.
Сварете мортаделата в продължение на 1,5 часа при средна температура.
Охладете колбасите, извадете фолиото и оваляйте в сладък червен пипер или лют червен пипер.
Тази закуска се съхранява най-малко 2 седмици , въпреки че обикновено става много по-рано. След като го опитате веднъж, ще откажете да закупите вече друго.