Чудесна универсална рецепта за празнична погача, която може да поднесете и в постен, и в "блажен" вариант за всеки празник. Красива, декоративна, вкусна и ефектна, определено ще се превърне в кралицата на трапезата и ще засенчи всичко останало! Представяме ви подробната рецепта за Кралска погача за Коледа и Бъдни вечер стъпка по стъпка:
Кралска погача за Коледа и Бъдни вечер
Продукти:
- 600 мл топла вода
- 10 г суха мая
- 1 супена лъжица захар
- 3-4 супени лъжици олио
- 1 супена лъжица сол
- 1 кг брашно за тесто и още малко брашно за месене
- 60 г масло или маргарин, ако е постна
- 1 жълтък и 1 с.л.
Приготвяне:
Първо замесете тестото по класическия начин: захванете маята в малко от топлата вода заедно с 1 с.л. захар и 2-3 лъжици брашно. Щом шупне, добавете останалата топла вода, разбъркайте и започнете постепенно да добавяте брашното. Прибавете солта, олиото и омесете меко тесто.
Снимка: YouTube
Постепенно добавяйте брашно, докато тестото престане да лепне и се образува хубава, гладка топка тесто.
Снимка: YouTube
Полейте тестото с още 1-2 лъжици олио и месете, докато го поеме.
Снимка: YouTube
След това прехвърлете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете на топло за час, докато втаса.
Междувременно си пригответе тава с диаметър 28-30 см, покрийте я с намазнена хартия за печене.
Снимка: YouTube
Щом тестото втаса, леко го омесете на плота и разделете на четири.
Снимка: YouTube
След това три от парчетата тесто разделете на 4 части, а четвъртото парче - на 5.
Снимка: YouTube
Оформете парчетата на гладки топки.
Снимка: YouTube
Осем от топките тесто оформете по следния начин: разточете леко на плота, след което разрежете на 2 през средата. Направете разрези в срещуположните краища на всяка половинка, както е показано на снимката:
Снимка: YouTube
Намажете неразрязаната половинка с маргарин (масло) и след това завийте на фуния, започвайки от намазнената част:
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Процедирайте така, докато получите 16 "фунийки". Наредете ги по вътрешния ръб на тавата, както е показано по-долу:
Снимка: YouTube
След това вземете 4 топки тесто и ги оформете на малки "питки". Намажете първата с масло (маргарин) и отгоре поставете втората. Процедирайте така и с останалите, като най-горната кора оставете ненамазана. Разтеглете ги леко с ръце, след което разрежете първо на 4, а след това всяка четвъртинка още на 2.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Получените триъгълници наредете между "фунийките", както е показано по-долу:
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Вземете 3 от останалите топки тесто и направете като по-горе - първо ги разточете леко, след това ги подредете една върху друга, като мажете масло (маргарин) между тях.
Разрежете ги първо на 4, а след това всяка четвъртинка на още 2.
Поставете ги между предишните триъгълници - ето така:
Снимка: YouTube
Последната топка тесто разтеглете леко, след тоето направете разрез от средата към края:
Снимка: YouTube
Започнете да навивате на фунийка откъм разрязания край.
Поставете получената "розичка" в средата на погачата.
Снимка: YouTube
Сега вземете дървено шишче и притиснете средата на всеки триъгълник, за да се получи нещо като лист.
Снимка: YouTube
Оформената погача оставете да втаса на топло, след което я намажете с 1 яйце, смесено с малко прясно мляко, а може и само с маргарин.
Снимка: YouTube
Поръсете със семена по желание, след което сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Горещата погача намажете с разтопено масло (маргарин), а след като се охлади, я извадете от тавата.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко и весели празници!