Кралска погача за Коледа и Бъдни вечер - кралицата на всяка трапеза, ухае разкошно, мека е като пашкулче!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Кралска погача за Коледа и Бъдни вечер - кралицата на всяка трапеза, ухае разкошно, мека е като пашкулче!
Кралска погача за Коледа и Бъдни вечер - кралицата на всяка трапеза, ухае разкошно, мека е като...
1077
Източник: За Жената
Кралска погача за Коледа и Бъдни вечер - кралицата на всяка трапеза, ухае разкошно, мека е като пашкулче!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Чудесна универсална рецепта за празнична погача, която може да поднесете и в постен, и в "блажен" вариант за всеки празник. Красива, декоративна, вкусна и ефектна, определено ще се превърне в кралицата на трапезата и ще засенчи всичко останало! Представяме ви подробната рецепта за Кралска погача за Коледа и Бъдни вечер стъпка по стъпка:

Кралска погача за Коледа и Бъдни вечер

Продукти:

  • 600 мл топла вода
  • 10 г суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 3-4 супени лъжици олио
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 кг брашно за тесто и още малко брашно за месене
  • 60 г масло или маргарин, ако е постна
  • 1 жълтък и 1 с.л.
прясно мляко за замазване (или само маргарин)

Приготвяне:

Първо замесете тестото по класическия начин: захванете маята в малко от топлата вода заедно с 1 с.л. захар и 2-3 лъжици брашно. Щом шупне, добавете останалата топла вода, разбъркайте и започнете постепенно да добавяте брашното. Прибавете солта, олиото и омесете меко тесто. 

брашно в млякото

Снимка: YouTube

Постепенно добавяйте брашно, докато тестото престане да лепне и се образува хубава, гладка топка тесто.

омесено тесто

Снимка: YouTube

Полейте тестото с още 1-2 лъжици олио и месете, докато го поеме.

мазно тесто

Снимка: YouTube

След това прехвърлете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете на топло за час, докато втаса.

Междувременно си пригответе тава с диаметър 28-30 см, покрийте я с намазнена хартия за печене.

тава за печене

Снимка: YouTube

Щом тестото втаса, леко го омесете на плота и разделете на четири.

тесто на 4

Снимка: YouTube

След това три от парчетата тесто разделете на 4 части, а четвъртото парче - на 5.

парчета тесто

Снимка: YouTube

Оформете парчетата на гладки топки.

топки от тесто

Снимка: YouTube

Осем от топките тесто оформете по следния начин: разточете леко на плота, след което разрежете на 2 през средата. Направете разрези в срещуположните краища на всяка половинка, както е показано на снимката:

оформяне парчета тесто

Снимка: YouTube

Намажете неразрязаната половинка с маргарин (масло) и след това завийте на фуния, започвайки от намазнената част:

фунийки от тесто

Снимка: YouTube

фунийки тесто

Снимка: YouTube

Процедирайте така, докато получите 16 "фунийки". Наредете ги по вътрешния ръб на тавата, както е показано по-долу:

подредба погача

Снимка: YouTube

След това вземете 4 топки тесто и ги оформете на малки "питки". Намажете първата с масло (маргарин) и отгоре поставете втората. Процедирайте така и с останалите, като най-горната кора оставете ненамазана. Разтеглете ги леко с ръце, след което разрежете първо на 4, а след това всяка четвъртинка още на 2. 

масло върху тестото

Снимка: YouTube

разрязване тесто

Снимка: YouTube

Получените триъгълници наредете между "фунийките", както е показано по-долу:

подреждане погача

кралска погача оформяне

​Снимка: YouTube

погача оформяне

Снимка: YouTube

Вземете 3 от останалите топки тесто и направете като по-горе - първо ги разточете леко, след това ги подредете една върху друга, като мажете масло (маргарин) между тях.

Разрежете ги първо на 4, а след това всяка четвъртинка на още 2. 

Поставете ги между предишните триъгълници - ето така:

кралска погача оформяне

​Снимка: YouTube

Последната топка тесто разтеглете леко, след тоето направете разрез от средата към края:

питка тесто

Снимка: YouTube

Започнете да навивате на фунийка откъм разрязания край.

Поставете получената "розичка" в средата на погачата.

погача плетене

Снимка: YouTube

Сега вземете дървено шишче и притиснете средата на всеки триъгълник, за да се получи нещо като лист.

погача украса

​Снимка: YouTube

Оформената погача оставете да втаса на топло, след което я намажете с 1 яйце, смесено с малко прясно мляко, а може и само с маргарин.

погача с жълтък

​Снимка: YouTube

Поръсете със семена по желание, след което сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.

погача със семена

Снимка: YouTube

изпечена погача

Снимка: YouTube

Горещата погача намажете с разтопено масло (маргарин), а след като се охлади, я извадете от тавата.

кралска погача

Снимка: YouTube

Да ви е сладко и весели празници!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft