КРАЛСКА ШАРЛОТА - много богата на вкус торта с бисквити и сладко от кайсии , ще ви е жал да я разрежете и изядете, като видите колко е красива! Шарлотата е специален десерт, който прилича на голямо полукълбо, някои я сравняват с кекс, но шарлотата няма вдлъбнатина в средата.
Има различни варианти за приготвяне на този сладкиш, а аз винаги я приготвям за специални събития. Прави се от бисквити и плодове, може да бъде печена или непечена, може да се приготви с кайсии, малини, ягоди, шоколад, всякакъв вкус, за който се сетите.
За приготвянето на сладкиша ще ви трябват следните съставки:
Кралска шарлота с бисквити и сладко
Продукти:
8 яйца
140 г захар
120 г пълнозърнесто брашно
1 пакетче бакпулвер
За намазване на блата:
300 г сладко от кайсии
Продукти за крема:
3 яйца
150 г захар
1 пакетче ванилова захар
100 г масло
2 пакетчета желатин
100 мл студена вода
350 г крема сирене
200 мл сладкарска сметана
800 г компот от кайсии
Приготвяне на блата:
В голяма купа сложете яйцата, захарта и разбъркайте добре с електрически миксер. Постепенно добавете брашното заедно с бакпулвера и постепенно ги разбъркайте в яйчената смес.
2 тави или форми с размери 40 × 31 се покриват с хартия за печене и в тях се разпределя равномерно сместа. Печете 15 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Разделете изпеченате блитове на 2 равни части и ги увийте в хартия за печене на руло и оставете да изстинат за 20-30 минути. Развийте блатовете, намажете ги със сладко, увийте ги отново в хартията и ги приберете в хладилник за поне 2 часа. Охладените рулца нарежете на пръстени с дебелина до 1 см.
Покрийте кръгла купа с диаметър 22 см с найлоново фолио и покрийте купата няколко рула, нарязани на кръгчета. Върху тях изсипете крема, чиято рецепта ще видите по-нататък, и между тях поставете кайсии от компота.
Отгоре наредете останалото руло, така че отдолу тортата да изглежда като полукълбо. Сложете шарлотата в хладилника за няколко часа, за да стегне добре кремът, и след като изстине, обърнете върху плосък съд.
Приготвяне на крема:
Сложете 3 жълтъка, захарта, ваниловата захар в купа и варете на водна баня 4-5 минути при непрекъснато бъркане. Добавете маслото и като разбърквате от време на време, оставете го да се разтопи на водната баня за още няколко минути, след което отстранете съда от водната баня.
Разтворете желатина във вода и оставете за 5 минути. Загрейте желатина на слаб огън, за да се разтопи и го разбъркайте в яйчената смес. Добавете крема сиренето и разбъркайте внимателно в сместа. Разбийте сладкарската сметана на пухкав крем с електрически миксер и разбийте белтъците на твърд сняг.
Разбъркайте първо разбитата сметана в яйчения крем, а след това и белтъците. Можете да поставите крема в хладилника да стегне малко преди да го сложите върху рулцата, за да се оформи по-лесно полукълбо. Можете да комбинирате тази шарлотка с няколко вида сладко и компот.
Да ви е сладко!