Домашните торти нямат равни - в това се е убедила всяка дама, която е имала смелостта да опита да приготви торта в домашни условия. А торти като днешната са истински шедьоври, достойни украсят всяка празнична трапеза.
И така, ето я и нея:
КРАЛСКА ТОРТА
За тортата:
10 белтъка
240 гр. пудра захар
400-500 гр. орехи
2 супени лъжици нишесте
За крема:
10 жълтъка
160 гр.пудра захар
2 супени лъжици какао
1 супена лъжица ром , ракия или ликьор
100 мл прясно мляко
200 гр. масло
Приготвяне:
Блатове: Разделете белтъците от жълтъците. Жълтъците засега оставете настрана. Разбийте белтъците със захарта до гъста пухкава пяна. Постепенно добавете нишестето и леко разбъркайте белтъчната маса с шпатула. Постепенно добавете ядките (по-добре да ги запечете предварително) и отново внимателно разбъркайте с шпатула.
Покрийте формата за печене с хартия за печене и разстелете белтъчния крем на равномерен слой. Загрейте фурната на 200 градуса, поставете формата във фурната и веднага намалете температурата на 180 градуса. Печете 20-25 минути.
Крем: Разбийте с миксер маслото, размекнато на стайна температура. В отделна купа разбийте жълтъците с пудрата захар. В жълтъчната смес изсипете на тънка струйка млякото и разбърквайте внимателно с шпатула.
Жълтъчната смес трябва да се свари. Това може да стане в тенджера на водна баня или в тиган на много ниска температура. Не довеждайте масата до кипене. Необходимо е да се сгъсти. Охладе готовия крем. В охладения жълтъчен крем добавете разбитото масло и какаото. Добавете супена лъжица алкохол (ракия, ром или ликьор), след което разбийте сместа с миксер.
Сглобяване на тортата: Изпечения блат извадете от фурната. Веднага го разрежете на 3 или 4 части още във формата и оставете да изстине напълно. От охладените блатове сглобете тортата. Редувайте блат-крем, докато изчерпате блатовете. Покрийте тортата с останалия крем, украсете с настърган шоколад и орехи.
Добър апетит!