Не пропускайте тази рецепта, дори ако знаете 100 различни вариации за готвене на картофи! В разгара на зимата представяме картофи като крал - ястие, направено от прости съставки, но, повярвайте ми, несравнимо на вкус. Обилна вечеря през уикенда, грандиозно топло ястие за празнична трапеза - това винаги е удоволствие
Месото за ястието не бива непременно да е свинско. Говеждо, пуешко и пилешко ще свършат чудесна работа. Нищо не може да бъде пресушено, тъй като месото ще бъде приготвено сочно и ароматно. Вкусът ще бъде по-интересен, ако използвате сметана вместо обикновена пастообразна горчица за омазняване на месото. Или дори да го замените със сини сливи без костилка на пара . Как ви звучи идеята?
Съставки
Картофи 800 гр
Свинско месо 400 гр
Лук 1 глава
кашкавал 200 гр
Горчица 1 супена лъжица
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Копър на вкус
Слънчогледово олио на вкус
Сметана 100 g
Подготовка
Изплакнете свинското месо, подсушете с хартиена кърпа, нарежете на филийки със средна дебелина. Начукайте леко, подправете със сол и черен пипер, като леко притискате зърната в месото
Намажете тавичката със слънчогледово олио, сложете месото в нея на един слой, така че парчетата да са достатъчно плътно едно към друго. Нанесете горчица върху свинското месо.
Нарежете обелените картофи на клинове и поставете върху слоя лук. Подправете със сол, черен пипер и поръсете с настърган кашкавал, отгоре намажете със заквасена сметана.
Запечатайте формата с фолио, изпратете във фурната и печете 30 минути при 180 градуса. След това отстранете фолиото и за още 15 минути запечете до златисто кафяво. Поръсете с наситен копър преди сервиране.
Ако рецептата ви харесва, споделете я с приятелите си!