8 резена меден кекс (меден хляб)
2 ч.ч. нискомаслено прясно мляко
3 яйца, леко разбити
1/3 ч.ч. захар
1 ½ ч.л. канела
200 гр. сушени боровинки (или микс от нарязани сушени плодове)
1 ч.ч. ябълков сок
2 с.л. кафява захар
Загрейте фурната на 175 градуса. Подредете резените кекс на 1 пласт върху тавичка за печене. Запечете за 10 минути, докато хлябът изсъхне и леко се запече отгоре. оставете да се охлади 5 минути. Намазнете тавичка за печене с квадратна форма и страна около 20 см. Смесете млякото, яйцата, захарта и 1 ч.л. от канелата и разбийте, за да стане еднородна смес. Начупете всяка филийка кекс на 6-8 хапки и ги прибавете към течната смес. Притиснете леко надолу с гърба на лъжицата, така че да се потопят добре в течността от всички страни. Излейте хлебно-млечната смес в приготвената тавичка. Покрийте с алуминиево фолио.
Поставете тавичката със сместа в друга, по-голяма тавичка. Налейте гореща вода в по-големия съд, така че да се получи пласт около 2-2,5 см. Изпечете пудинга на водна баня за 20-тина минути. Внимателно махнете алуминиевото фолио и продължете да печете още 20 минути, докато пудингът се стегне.
През това време пригответе плодовия сос: смесете сушените плодове, сока и останалата канела в малък тиган за сос. Нагрейте на умерен огън, докато сместа заври. Намалете огъня и гответе на бавен огън 10-тина минути, докато се получи сос. Прибавете кафявата захар, махнете от огъня и оставете сместа да почива, докато пудингът се изпече.
За поднасяне: сложете за всяка порция по парче хлебен пудинг и залейте с топлия плодов сос.