КРАЛЯТ НА КЕКСОВЕТЕ! Няма по-вкусен сладкиш за чай и кафе, идеален за Коледа!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
КРАЛЯТ НА КЕКСОВЕТЕ! Няма по-вкусен сладкиш за чай и кафе, идеален за Коледа!
КРАЛЯТ НА КЕКСОВЕТЕ! Няма по-вкусен сладкиш за чай и кафе, идеален за Коледа!
15046
КРАЛЯТ НА КЕКСОВЕТЕ! Няма по-вкусен сладкиш за чай и кафе, идеален за Коледа!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Белият кекс със сушени плодове със сигурност е кралят на кексовете , сякаш е специално създаден за подслаждане на сутрешното кафе (или чай). Рецептата е доста по-стара от мен, а съм я наследила от тефтера на майка ми. Помня вкуса му по-ярко от всичко друго, което мама приготвяше за мен.

Това е истински мирис и вкус на детството, така че всеки от моето поколение със сигурност ще си го спомни с удоволствие“, казва Милица, а рецептата можете да прочетете по-долу. Ето какво ви трябва:

Бял кекс със сушени плодове и ядки

Продукти (измерени с чаша от 250 мл):

  • 1 чаша белтъци (6-8)
  • 1 чаша захар
  • 1 чаша олио
  • 1,5 чаша брашно
  • 1 лимон (сок и кора)
  • 1 шепа смлени орехи
  • 100 г стафиди или червени боровинки
  • 100 г сушени смокини

бял кекс със сушени плодове

Приготвяне: 

Белтъците се разбиват на сняг, като постепенно се добавя захарта, след което при получаване на твърд сняг започва постепенно да се добавя олиото на тънка струйка. Когато това се смеси, добавете лимоновия сок, пресятото брашно и ситно настърганата лимонова кора.

Разбъркайте с лъжица или шпатула, за да получите възможно най-ефирно тесто. Поръсете стафидите с малко брашно и разбъркайте, за да не залепнат зърната. Това важи особено, ако преди това сте ги накиснали в ром или сок от бъз и сте ги прецедили.

Към сместа се добавят стафидите , а след това смлените орехи и смокините. Загладете сместа. намаслете формата и я поръсете с брашно (използва се продълговата и дълбока форма за кекс или хляб, но можете да използвате и форма за кекс с дупка или каквато имате.

бял кекс с плодове и ядки

Изсипете сместа в подготвената форма, разпределете я равномерно и заравнете, след което я сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути. Оставете да изстине, след което внимателно извадете от формата.

Може да стои дълго време, този бял кекс  на практика не изсъхва. Можете да добавите парченца шоколад или ядки и сушени плодове по избор. 

белтъчен кекс с плодове

Да ви е сладко!

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft