Кралят на ябълковите сладкиши ! Така бихме могли да наречем този фантастично вкусен ябълков сладкиш с богата плънка и нежен, фин крем. Не пропускайте да си го приготвите - чудесен е за празничен десерт или просто за нещо сладичко към кафенцето или чая:
Кралски ябълков сладкиш
Продукти:
форма с размери 25 х 16 см
За тестото:
40 г кристална захар
щипка сол
1 пак.
200 г обикновено брашно
100 г студено масло
1 яйце
За ябълковия пълнеж:
3 по-големи ябълки
40 г кристална захар
1/2 чаена лъжичка смляна канела
70 мл вода
За крема:
500 мл прясно мляко
70 г кристална захар
2 яйца
60 г царевично нишесте
10 г ванилова захар
50 г масло
Приготвяне:
В купа се изсипват захарта, бакпулвера, солта, пресятото брашно и всичко се разбърква добре. След това настържете 100 г студено масло на едро ренде, разбъркайте, разбийте яйцата и оформете компактно тесто. Разделете го на две неравни части, около 2/3 и 1/3. Увийте всяко парче тесто в хранително фолио и го съхраняваме във фризера за около 30-40 минути.
Междувременно ще приготвим ябълков пълнеж. Обелете ябълките, отстранете семките, нарежете ги на кубчета и ги сложете в тенджера. Поръсете ги със захар, канела и добавете вода. Оставете да заври и гответе под капак до омекване за около 7 минути. След това ги прецедете през цедка и преминете към приготвянето на крема.
Изсипете 2/3 от млякото в тенджерата и оставете да загрее на котлона. В останалото мляко разбъркайте старателно царевичното нишесте и в отделна купа разбийте захарта с яйцата и ваниловата захар на пяна. Постепенно, като бъркате, добавете млякото с царевично нишесте. Сега изсипете тази смес в тенджера с горещо мляко, като бъркате. Сварете плътен крем, който покрийте с фолио в контакт и оставете да изстине.
Пригответе форма за печене (квадратна), която покрийте с хартия за печене. Настържете по-голямото парче тесто на едро ренде директно във формата и разпределете равномерно. Разпределете ябълковия пълнеж равномерно върху тестото слой и покрийте с целия крем. Загладете крема и отгоре настържете по-малката топка тесто. Сложете сладкиша в предварително загрята фурна на 180°C и печете около 35-40 минути.
След изпичане оставете сладкиша да изстине напълно, свалете пръстена на формата, както и хартията за печене, и го оставете да се охлади в хладилник за поне още час. Въпреки това, най-добре е да го оставите да изстине за една нощ. Нарежете и сервирайте.
Пожелаваме ви добър апетит!