Краставиците са неизменен зеленчук от трапезата на българина. Освен че са изключително вкусни, те са и толкова изключително полезни за здравето на човешкия организъм.
Четвъртите в света най-култивирани зеленчуци се нареждат с редица здравословни свойства за тялото.
Краставиците съдържат противовъзпалителен флавон – физетин, който играе важна роля в съхранението и защитата на мозъка. Физетина не само подобрява паметта и защитава нервните клетки от умиране, вследствие на старостта. Според лабораторни изследвания върху мишки специалисти са установили, че редовното стимулиране с компонента, чрез консумацията на краставици, предотвратява влошаването на паметта и способността към обучение.
Така любимите краставици съдържат калий, което помага за поддържането на добро кръвно налягане. Той е неизменна част от правилното функциониране на клетките и извън техните предели. В електролитите калия се явява положително заредени йони и за да изпълнява своите функции, неговата концентрация в клетките на организма трябва да превишава в 30 пъти концентрацията.
В организма калия влиза във взаимодействие с натрия, което помага за контролирането на предаването на нервните импулси, свиването на мускулите и добрата работата на сърцето. Зеленчукът, освен на калий е богат на магнезий и фибри, което подпомага поддържането на добри нива на кръвното налягане. Това ги прави отлична храна както за хора с високо, така и за хора с ниско кръвно налягане.
Краставиците за отлично и вкусно средство в борбата с рака. В състава им се съдържат полифеноли наречени лигнани - lariciresinol, secoisolariciresinol и pinoresinol, чиито полезни свойства са проучвани с години от много учени. Установено е че тези съставки успешно редуцират риска от някои видове рак като рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на простата и рак на шийката на матката.
Според други проучвания зеленчукът съдържа компонента кукурбитацин, който също притежава противоракови свойства. При редовна консумация той успешно се прилага като превенция и профилактика срещу туморни образувания. По данни от Фондация Джордж Мателиан компонентът кукурбитацин блокира няколко различни сигнални пътя, необходими за развитието на раковите клетки.
Научните изследвания върху лабораторни животни са показали, че веществата в краставицата помагат за намаляване на риска от възникване и интензивност на възпалителни процеси, благодарение на неутрализацията, предизвикваща възпаление на ензимите като циклооксигеназа-2.