8 жълтъка
200 гр захар
750 мл сметана (36-40 % масленост)
250 мл пълномаслено прясно мляко
1/2 ч.л. ванилова есенция
100 г кафява захар за поръсване
Фурната се загрява на 90 градуса. Жълтъците се разбиват с миксер със захарта, докато побелеят и се получи гъст крем. Прясното мляко се смесва със сметаната и се загрява на слаб котлон, след което се прецежда върху разбитите жълтъци. Сместа се обърква добре, добавя се ванилията и се разпределя в подходящи термоустойчиви купички.
Купичките се пъхат в загрятата фурна, в която предварително сте сложили съдинка с вода, за да не се губи влагата при печене. Кремът се пече, докато стегне добре (подобно на крем карамел). Може да изпечете десерта и на водна баня - подредете формичките в тавичка, в която сте налели 1-2 пръста вода и печете на по-силна фурна (180 градуса) до готовност.
Щом десертът е готов, формичките се изваждат, оставят се леко да се охладят и се прибират в хладилника за няколко часа (най-добре цяла нощ). Малко преди поднасянето кремчетата се наръсват с кафява захар и се пъхат в загрята само на горен реотан фурна, докато захарта се карамелизира и се образува коричка. Същият ефект може да се постигне и ако се използва сладкарска горелка за карамелизиране на захарта.