500 г тиква
1 ч. ч. захар
1/4 ч. л. смлян бахар
1/4 ч. л. смляно индийско орехче
1/2 ч. л. смлян джинджифил
2 пакетчета ванилия
3 ч. ч. захар
5 яйца
30 г масло
500 мл прясно мляко
1 1/2 к. ч. тиквено семе
Отделя се 1 1/2 ч. ч. от захарта, сипва се в тенджерка и се нагрява, докато се карамелизира.
Карамелизираната захар се разпределя в предварително загрята тава, след което се оставя да се охлади.
Тиквата се обелва, почиства се от семките и се настъргва.
Маслото се загрява в тенджера. Сипва се настърганата тиква, налива се 1 к. ч. вода, поръсва се с 1 с. л. захар и се задушава за 15 минути.
Яйцата се разбиват с останалата захар (1 1/2 ч. ч.). Прясното мляко се кипва, 150-200 мл се запазват, останалото се налива в яйцата, като бъркането продължава. Сместа се ароматизира с ванилията.
Задушената тиква се подправя с бахар, индийско орехче, джинджифил и се пюрира заедно с отделеното мляко.
Пюрето от тиква се сипва при млечната смес, разбърква се добре и се излива върху карамела в тавата.
Пече се на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна, около 80 минути. Щом водата в по-голямата тава започне да завира, вратата на фурната се отваря, за да се охлади.
Захарта за крокана се загрява. Щом се карамелизира, се добавя тиквеното семе и се разбърква. Карамелизираното семе се разпределя в предваритено намазнени формички, които са поставени върху намазнено алуминиево фолио.
Изстиналият крем карамел се охлажда добре, обръща се върху плоска подложна чиния и се нарязва. Сервира се с крокан от тиквено семе.