70 гр. грахамови крекери или бисквити дижестив (пълнозърнести бисквити), натрошени
30 гр. разтопено безсолно масло
200 мл. нискомаслена сметана, охладена
2 с.л. карамелен сироп
1/2 ч.л. желатин
1/2 доза запечени балсамови ягоди (виж рецептата по-долу)
За запечените ягоди в балсамов оцет:
450-500 гр. ягоди, нарязани на четвъртинки
1/2 ч.чаша пудра захар с ванилия
1/8 ч.л. отлежал балсамов оцет
Разбъркайте натрошените бисквитени трохи с разтопеното масло, разделете сместа поравно между 4 сладкарски пръстена (или малки кръгли сладкарски формички) с диаметър приблизително 10 см. Притиснете силно към дъното, така че да образуват основата на кейкчетата. Замразете във фризера за 10 минути.
Разбъркайте желатина с 1 с.л. студена вода в малка купа, сложете я в по-голяма купа с хладка вода, докато желатинът се разтвори (ако водата е прекалено топла, може да се наложи да увеличите количеството желатин с 1/8 ч.л).
Разбийте сметаната и карамеления сироп, докато образува връхчета по бъркалките. Опитайте на вкус и увеличете количеството карамел, ако е необходимо. Добавете разтворения желатин, като разбивате непрекъснато.
Разпределете разбитата сметана между 4-те пръстена, заравнете с шпатула и сложете ринговете покрити във фризера за 30-45 минути. След това може да ги прехвърлите обратно в хладилник до момента на сервирането.
Извадете внимателно от формата, украсете с малко настърган шоколад. Покрийте с 2 с.л. замразени запечени балсамови ягоди и поръсете с малко ягодово-балсамова редукция.
Приготвяне на запечените ягоди в балсамов оцет:
Загрейте фурната на 180C.
Сложете ягодите в стъклен съд за печене. Отгоре наръсете ванилената пудра захар, след това с балсамовия оцет. Внимателно разбъркайте. Печете в предварително загрятата фурна за около 30 минути. Оставете да се охладят.
Прецедете ягодите. Изсипете течността в касерола и дръжте на огъня, докато течността се редуцира до гъст концентрат. Имайте предвид, че ще се сгъсти още малко при охлаждане. Оставете в хладилник до сервирането.