Ранната история на карамела е забулена в мистерията на далечното минало. Не е ясно точно, кой пръв е загорил захар и кой първи е решил да превърне резултата от една разсеяност в превъзходна кулинарна технология.
Думата карамел е навлязла от френски през испанското caramelo в повечето езици.
Пионерската роля в приготвянето на карамел , естествено се приписва на Франция. Популяризирането му се свързва с името на граф Праслен (1589-1675 г.). Неговият готвач Ласань изобретил нов сладкиш - карамелизирани бадемови ядки, които кръстил пралине в чест на графа. Твърди се, че идеята му хрумнала, докато гледал как някакъв чирак в кухнята лакомо гризе остатъци от карамел и бадеми. Новият десерт е изпратен в двора на крал Луи XIII, където се радвал на голям успех.
Бонбоните, известни като "карамел-му" и "лакта", бяха емблематични лакомства и у нас в близкото минало, които необяснимо защо изчезнаха напоследък. Крем карамелът успешно преодоля историческия рубеж на демокрацията. Той също беше един от типичните десерти по времето на социализма, сравнително често предлаган в обществените столове. Между някогашния крем карамел и модерния има една-единствена разлика. Някога в столовете го поднасяха направо с алуминиевите купички за печене, както е изваден от фурната. Поради което имаше малко неугледен и работнически вид. Сега в ресторантите го обръщат в чинийка и същият крем-карамел потрепва гордо като някакво парфе.
Рецепти за крем карамел и карамелени плодове
Класически крем карамел рецепта
Необходими продукти: 1 л прясно мляко, 6 яйца, 6 с.л. захар, 2 пак. ванилия, половин ч.ч. захар за карамелизиране.
Начин на приготвяне: Захарта и яйцата се разбиват, след което се прибавят млякото и ванилията. Другата захар се карамелизира в метални формички. Отгоре се налива получената яйчено-млечна смес. Формичките се нареждат в тава с вода. Кремът се пече на умерена фурна на 180 градуса. Водата не трябва да кипи. Когато кремът изстине, се обръща в плоска чиния и се гарнира със сметана.
Необходими продукти: 150 г захар, 2 жълтъка, 6 белтъка, 415 милилитра вода, 1 кутия (около 400 милилитра) обезмаслено кондензирано мляко, няколко капки ванилия (или 1 прахче), щипка сол
Начин на приготвяне: Захарта се карамелизира. Карамелът се излива в кръгла тава за печене с диаметър около 22 сантиметра. Ако е необходимо я наклонете, за да покрие плътно дъното ѝ.
Разбийте в купа жълтъците и белтъците. Добавете им водата, млякото, ванилията и солта. Всичко се разбива до пълно смесване. Сместа се изсипва в тавата, след което се увива с влажна кърпа.
Съдът се поставя в дълбока тенджера с гореща вода, която стига до половината на тавата със сместа. Оставя се така за около час, водата трябва да е гореща, но да не ври. Получената смес се оставя да се охлади за още час и после да престои поне една нощ.
За да се извади десерта от тавата, се използва тънък нож. С него се освобождават ръбчетата. Накрая тавата се обръща в съда, в който ще се сервира. Отгоре може да се украси с плодове или бита сметана.
Карамелизирани банани рецепта
Продукти: 20 г масло, 2 банана, 2 с. л. кафява захар, 3 с. л. тъмен ром, 2 с. л. вода, по една щипка канела, индийско орехче, джинджифил и сол, 50 г счукани ядки.
Бананите се разрязват напречно и по дължина. Маслото се загрява в тиган, докато стане на пяна. Поставят се бананите и се задушават около една минута с клатене на тигана. Отстранява се от огъня и около бананите се наръсват захарта и ромът. Отново се загрява с постоянно клатене, докато захарта се стопи и облее бананите. Добавят се подправките и се държи на огъня още около две минути при по-слаб огън. Поръсват се със счуканите ядки и се сервират горещи.
Карамелизирани ябълки рецепта
Продукти: 500 г ябълки, 150 мл олио, 100 г захар, 100 г нишесте, 40 г брашно.
Ябълките се обелват, изчистват се от семената и се нарязват. Потапят се в разбито с малко вода нишесте, овалват се в брашното и се пържат до златисто в силно сгорещено олио. В тиган се карамелизира захарта и изпържените ябълки се овалват в карамела. Сервират се горещи заедно с дълбок съд със студена вода, в който се охлаждат преди ядене.
Карамелизирани пуканки
Продукти: 1 ч. ч. захар, 40 г краве масло, 1 ванилия, 1 голям пакет пуканки.
От захарта се прави светъл карамел. Прибавят се маслото и ванилията при постоянно бъркане, за да не прегори карамелът. Щом се поеме маслото, се прибавят пуканките и се разбъркват добре, за да се покрият с карамел. Изсипват се в намазана с масло тава и веднага се разделят с вилица, за да не слепват. Поднасят се в дълбока купа. По същия начин могат да се карамелизират орехи, бадеми и лешници, като предварително леко се запекат.