1 литър прясно мляко
4 жълтъка
20 гр. нишесте
140 гр. захар
1 пакетче канела
1 ванилия
кора от портокал
лимонена кора
Кремът "Каталана" е традиционен каталунски десерт, която се сервира в Испания на 19
март - деня на Св.Йосиф.
Поставете млякото в купа и добавете настърганите кори от лимон и портокал, ванилията и канелата. Поставете на огъня на средна температура.
В дълбока чиния отделете жълтъците от белтъците. Добавете към жълтъците захар и нишесте. Разбийте, докато сместа стане гъста. Когато млякото с ароматите започне да кипи, дръпнете го от огъня. Прецедете жълтъчната смес и добавете бавно вътре млякото. Разбъркайте, за да се изравни. Прехвърлете сместа в съда, в което се е варило
млякото на ниска температура и бийте през цялото време, за да не се образуват бучки. Когато кремът се сгъсти, поставете го в керамичен съд. Поръсете с
карамелизирана захар. Захарта разтопете предварително в тенджерка на висока температура и след това залейте с карамела крема. Кремът Каталана се сервира студен.