500 гр. кори за баница
Плънка:
3 яйца
3 супени лъжици захар
1 чаша от 200 мл олио
1/2 чаша грис
1 чаша кисело мляко
1 бакпулвер
Крем:
1 л прясно мляко
9 супени лъжици захар
3 пудинга ванилия
Вкусен е и топъл, и студен. Напомня леко на популярната крем пита, но е много по-нежен и плътен на вкус.
1. Първо пригответе крема. Сварете пудинга по обичайния начин, свалете от огъня и бъркайте периодично, за да не хване коричка.
2. За плънката с миксер разбийте белтъците със захарта, добавете жълтъците, разбийте до хомогенна смес, добавете олиото, гриса, бакпулвера и киселото мляко. Смесете.
Пребройте корите и разделете на 4 части. Сложете една кора - намажете я с три - четири супени лъжици от плънката. Така подредете три слоя, а на четвъртата кора поставете от охладения пудинг и завийте корите на руло. Поставете го в намаслена тавичка. Така се процедира и с останалите части от корите. Ще получите общо четири щрудела.
С останалата плънка намажете щруделчетата отгоре, а ако случайно не ви е останало от нея, намажете ги само с олио.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете 15-20 мин.
Изчакайте да се охладят и поръсете с пудра захар.