многолистно тесто - 1 брой
прясно мляко - 1 л, за крема
яйца - 5 броя
брашно - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч. + пудра захар за поръсване
ванилия - 3 пакетчета
масло - около 60 г
Разделете многолистното тесто на 2 равни части и ги изпечете в леко намазнена тавичка поотделно. За крема загрейте млякото със захарта до завиране, като отделите около 100 мл. Отделно разбийте жълтъците заедно с охладеното мляко, маслото.
Прибавете от горещото мляко по малко на няколко пъти към жълтъците, добавете в сместа и брашното и хубаво разбъркайте, до гладък крем. Темперирайте двете смеси и накрая прибавете яйчената към врящото мляко при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти, ароматизирайте с ванилийте и махнете от огъня. Покрийте го с фолио и го охладете напълно.
Белтъците разбийте с щопка сол до пухкав сняг. Внимателно ги размесете с вече охладения крем. Изливаме цялата смес върху единия блат в тавичка и покрива добре с другия. Поръсваме с пудра захар. Крем питата се оставя да престои около 2 часа.