600 г извара
300 г смокини
100 г заквасена сметана
2 с. л. сладко от смокини (сиропът)
100 г орехи
2 с. л. кафява захар
Изварата се смесва в купа със сметаната и сладкото и се разбиват с миксер около 2–3 минути, докато сместа се хомогенизира.
Орехите се карамелизират, като се слагат в тефлонов тиган, поръсват се със захарта и когато тя се разтопи, се изсипват внимателно върху студен чист плот, алуминиево фолио или чиния. Оставят се да изстинат.
Смокините се запичат до златисто в тефлонов тиган. Кремът се разпределя в купички, украсява се с карамелизираните орехи и смокините и се сервира.
Карамелизираните орехи могат да се ароматизират с есенция ром, а кремът да се овкуси допълнително с портокалови или лимонови кори. Той е подходяща добавка към кексове или козунаци.