Много интересен Крем-сладкиш с кадаиф , с наситен и плътен вкус, която няма да остави никого безразличен. Спокойно може да конкурира всяка домашна торта - сочен, ароматен и пълен с вълшебно вкусен крем! Не пропускайте да приготвите тази рецепта с кадаиф и ще се насладите на тази ориенталска сладост по нов, неподозиран начин.
Крем-сладкиш с кадаиф и орехи
Продукти:
250 г кадаиф
100 г орехи
3 супени лъжици захар
150-200 г масло
Сладкишът се приготвя в тава с размери 30х40 см, и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути.
За крема:
1 литър мляко
3 супени лъжици нишесте
37 г пудинг с вкус на ванилия (едно пакетче)
4 супени лъжици захар
100 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
Ако сте купили кадаифа на топка, намачкайте го малко с ръце и го начупете на по-малки парчета (като юфка) и го поставете в по-дълбок съд. Залейте го с 200 г разтопено масло или маргарин. Добавете 100 г смлени орехи и разбъркайте с лъжица, за да се изглади сместа.
Хубаво разбъркайте сместа.
Разпределете получената смес в тава с размери 30х40 см равномерно. Отгоре поръсете 3 супени лъжици захар и с лъжицата я разпределете равномерно, така че да проникне навсякъде в кадаифа. Разклатете и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути.
Разбъркайте малко кадаифа в средата на печенето и върнете тавата във фурната. Когато се изпече, трябва да смени малко цвета си, тоест леко да покафенее
Извадете го от фурната, оставете да изстине малко и след това го разделете на две части.
Извадете половината от кадаифа в отделна купа.
Другата половина, която ще остане в тавата, разпределете равномерно по цялата повърхност
Приготвяне на крема: в тенджера се слагат един литър мляко, три супени лъжици нишесте, едно пакетче ванилов пудинг и 4 супени лъжици захар.
Разбийте добре с бъркалка, за да няма бучки, сложете на огъня и загрейте при непрекъснато бъркане, докато кремът заври и се сгъсти. Отстранете от котлона и към горещия пудинг добавете 100 г нарязан на кубчета бял шоколад. Разбърква се, за да се разтопи и да се разтвори в крема.
С лъжица разпределете полутечния крем равномерно върху кадаифа и изравнете повърхността.
Изпеченият кадаиф ще попие крема и ще добие забележителе вкус. Изравнете повърхността. Отгоре поръсете втората половина от кадаифа, равномерно върху целия крем.
Оставете готовия сладкиш за една нощ на стайна температура, да се охлади за поне 12 часа и да попият хубаво съставките. След това можете да го нарежете и да го сервирате.
Да ви е сладко!