За блата:
5 белтъка
5 супени лъжици захар
3 супени лъжици сладко от сливи
3 супени лъжици брашно
1/2 бакпулвер
100 гр. лешници
За крема:
5 жълтъка
5 супени лъжици захар
5 с.л. густин (продукт на Dr.Oetker или нишесте)
2 супени лъжици брашно
1 л прясно мляко
6 супени лъжици захар
1 пакетче ванилова захар
100 гр шоколад
50 гр. лешници
За глазура:
200 мл сладкарска сметана
Белтъците се разбиват със захарта на твърд сняг. Добавят се останалите съставки с изключение на лешниците и внимателно се разбърква. В тавичка с диаметър 28 см. слагаме счуканите или нарязани лешници, които ще бъдат основа за блата. Ако желаете, сложете отдолу и хартия за печене.
Внимателно лъжица по лъжица изсипете отгоре сместа за блата. Печете на 180 градуса до готовност и оставете да се охлади.
В 250 мл студено прясно мляко разбийте жълтъците, 5 с.л. захар, 5 с.л. густин и 2 с.л. брашно. Останалото (750 мл) мляко сложете на огъня заедно с 6 с.л. захар. и ванилията. Когато сместа се загрее до точката на кипене, добавете сместа с жълтъците и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Дръпнете настрана и поставете вътре натрошения шоколад, така че да се разтопи напълно. Хубаво разбъркайте и нанесете още горещия крем върху изпечения блат.
Поръсете с останалите натрошени лешници и оставете да се охлади. Накрая разбийте сметаната и украсете с нея сладкиша. Отгоре може да наръсите с какао на прах или още шоколад.