1 глава лук
300–400 г тиква
1 ч. ч. бяло вино
2 с. л. сметана
2 кубчета зеленчуков бульон
масло, смлян черен пипер, джинджифил, белени печени тиквени семки или орехи
Лукът се нарязва наситно и се задушава в масло. Подправя се с черен пипер.
Тиквата се почиства, нарязва се на парчета и се прибавя към лука. Сипва се бялото вино и всичко се задушава, докато омекне. Пасира се със сметаната и се добавят разтворените в 1 л вода натрошени кубчета зеленчуков бульон. Тайната тук е, че се прибавя джинджифил, който убива сладостта на тиквата.
Сервира се с белени печени тиквени семки, но може и с орехи. Супата ще изглежда много атрактивно, ако се сервира в издълбана тиква, а вътрешността й може да се използва, за да се направи крем супата.