5-6 бр. картофи
1 глава лук
1 стрък праз лук
2-3 бр. моркови
1 бр. тиквичка
5-6 розички от карфиол
300 мл прясно мляко
сока от половин лимон
1 ч.л. черен пипер
сол
50 г масло
За крутоните:
5-6 филии хляб
1 ч.л. шарена сол
3-4 с.л. олио
течна сметана за гарниране
Измитите, почистени и нарязани зеленчуци се сваряват в тенджера покрити с вода. След като се сварят зеленчуците се пасират и ако е необходимо се добавя още малко вода. След това се прибавя млякото, маслото, черния пипер и сол на вкус. Супата се остава на тих огън да заври. Прибавя се маслото. Ври още няколко минути и се прибавя лимоновия сок. През цялото време след като супата е пасирана се внимава да не загори, като се разбърква от време на време. Хлябът се нарязва на малки кубчета, слагат се в тава, поръсват се с шарената сол и олиото. Разбъркват се и се запичат в умерена фурна до златисто. Непосредствено преди сервиране се гарнира с крутоните и 1-2 с.л. течна сметана.