500 г червена леща
200 г картофи
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. черен пипер
3 с.л. брашно
100 мл олио
100 г масло
сол
В тенджера наливаме 1.5 л студена вода, добавяме измитата леща, обелените картофи и главата лук нарязани на едро, скилидките чесън, сол и подправките. Варим до пълно омекване на продуктите. Прехвърляме в подходящ съд и пасираме. Измиваме и подсушаваме тенджерата и в нея загряваме олиото и маслото, добавяме брашното и пържим с постоянно бъркане около 4-5 минути на средна температура. При брашното наливаме около 1 л гореща вода, разбъркваме хубаво и добавяме пасираната смес. Оставяме да възври, като бъркаме постоянно. Ако супата ви се стори прекалено гъста може да се добави още гореща вода, докато не получи желаната от вас гъстота. Ако е необходимо добавяме още сол. Сервира се с резен лимон или поръсена с нарязан магданоз.