За черешите:
500 гр. череши, без костилки
3/4 чаша захарен сироп
За коричката:
1 чаша бланширани бадеми
1/4 чаша захар
1/2 чаша масло
1 чаша брашно
1/2 ч.л. сол
За крем-пълнежа:
225 гр. сирене маскарпоне
3/4 чаши гъста сметана
1/4 чаша захар
1-2 с.л. амарето или 1 ч.л. бадемов екстракт
Ганаш:
110 грама шоколад (какъвто вид предпочитате)
1/3 чаша гъста сметана
Череши: Сложете черешите в дълбок тиган със сиропа и ги загрейте до кипене. Намалете
температурата и ги оставете да къкрят на тих огън, докато омекнат. С решетъчна лъжица отстранете черешите от сиропа и ги заделете настрана. Върнете тигана на котлона и отново го възварете. Продължете готвенето, докато течността намалее на половина. Охладете сиропа напълно и го сипете при сварените череши. Сложете в хладилника.
За сиропа: Пригответе равни части вода и захар. В касерола кипнете водата, добавете захарта, като разбърквате непрекъснато, докато захарта се разтвори. Отстранете от огъня и охладете напълно, преди да използвате.
Коричка: В купата на кухненския робот смелете бадемите и захарта, докато станат на фин прах. Добавете солта и маслото и разбийте съвсем леко, докато се смесят. Добавете брашното и разбивайте на пулсов режим, докато сместа образува трохи. Пресипете трохите в плоска тавичка за печене и печете на 200 градуса до златисто-кафяво, като разбърквате периодично, за да се изпекат равномерно трохите.
Крем-пълнеж: Разбийте сметаната с 2 с.л. захар, докато образува връхчета. В друга купа на ниска скорост разбийте маскарпонето, захарта и амаретото до гладка смес. Добавете вътре разбитата сметана.
Ганаш: (Пригответе го непосредствено преди да приготвите основата. Ганашът трябва да е топъл при изливането му върху трохите). В съд за микровълнова фурна смесете шоколада и сметаната и загрейте за около 60 секунди, колкото да се стопи шоколадът. Разбъркайте ги добре до гладък шоколадов сос.
Сглобяване:
На дъното на форма с диаметър 22 см. сипете равен слой трохи, като използвате около половината количество. Заделете останалите.
Излейте ганаша върху трохите и загладете добре, така че да ги покрие на равен слой. Сложете в хладилник, докато се стегне шоколадът (за около 15-20 минути).
Покрийте с равен слой от крема ганаша. Покрийте с прозрачно фолио и сложете в хладилник да се стегне.
Когато сте готови да поднесете, отстранете черешите и тарта от хладилника. Отцедете черешите в сито и махнете фолиото от тарта. Поръсете останалите трохи по външния ръб на тарта и запълнете центъра с отцедените череши.