1 лайм
1 1/2 портокали
350 g обезмаслена извара
75 g пудра захар
200 g сметана
по 150 g червено и черно френско грозде (касис)
1/2 портокал
1/2 шушулка ванилия (или ванилов екстракт)
о-ло 140 g захар
5-6 с.л. червено вино или червен плодов сок
2-3 с.л. ликьор от касис (ликьор от черно френско грозде) на вкус
Листенца мента (лимонена трева) за гарниране
За крема с извара измийте с гореща вода лайма и портокалите и ги подсушете добре. Настържете кората им на фино ренде, изстискайте соса. Разбъркайте до гладка смес изварата, кората от лайма и портокалите и сока им заедно с пудрата захар.
Разбийте сметаната на твърд сняг и внимателно размесете с изварения крем. Разпределете крема в 6 десертни купички и оставете на студено.
За соса от касис: измийте френското грозде, подсушете и отделете плода от стеблото (най-лесно става с вилица). Отделете 2 с.л. плод за украсата. Разрежете половината портокал на шайби. Разполовете ванилената шушулка и извадете сърцевината (ако не използвате есенция).
Сложете в малка тенджерка плодовете, 125 гр. захар, ванилията (сърцевината и обвивката), резените портокал и червеното вино (сока). Кипнете сместа. Оставете да поври леко за 2 минути, след това пюрирайте и претрийте през фина цедка. Добавете ликьор на вкус. Оставете соса да изстине.
За украсата – поръсете отделените плодчета с останалата захар. Аранжирайте изварения крем в десертните купички със соса от касис, озахарените плодове и листенцата мента.