Домашната сланинка е специалитет, който присъства на трапезата във всеки дом през зимата. Вкусна, апетитна, питателна - сланината, която години наред бе отричана от нутриционистите, сега бавно и сигурно възвръща позициите си като традиционна и необходима храна в зимния период. Освен че е питателна, тя има отличен затоплящ ефект и това е основната причина да се консумира през есенно-зимния период.
На всеки е известно, че няма по-вкусна сланина от домашно осолената .
Една от съставките, които те използват, със сигурност ще ви изненада. Става въпрос за захарта.
Защо опитните домакини добавят захар при осоляването на сланината ?
Опитните домакини винаги използват захар при приготвянето на сланина . Благодарение на тази съставка тя става невероятно мека и буквално се топи в устата. Но в случая вкусът на захар не се усеща, когато е дозирана правилно.
За половин кг сланина са необходими 100 гр захар, като не се добавя към останалите съставки, а самостоятелно.
Сланината първо се нарязва на парчета и всяко от тях се поръсва със захар. След това продуктът се оставя в хладилника за 8-10 часа, след което всяко парче се измива старателно и се отстранява останалата влага.
Едва след изпълнението на тази процедура се пристъпва към стандартното осоляване на сланината според рецептата, която е избрана.