Бомбастично вкусен пай , който спокойно може да замени скучните плодови сладкиши тази зима! Сладкишът е с тънък слой хрупкав тесто и много лимонов крем. Истинско блаженство, което не подлежи на описание! Пригответе това вкусно изкушение днес и почерпете семейството и приятелите си.
Бомбастичен лимонов пай
Продукти за тестото:
- 2 яйца;
- 5 с.л. захар;
- 1 с.л. ванилова захар;
- Шипка сол;
- 4 с.л. растително масло;
- 2 с.л. масло;
- 300 г брашно;
- 1 ч.л. бакпулвер.
За лимоновия крем:
- 1 яйце;
- 5 с.л.
Приготвяне:
Смесете яйцата със захарта, ваниловата захар, солта, растителното масло и маслото. Добавете пресятото брашно и бакпулвера. Разделете тестото на 2 части (едната направете малко по-малка).
Поставете по-голямата част от тестото в подходяща форма за пай и го притиснете във формата с пръсти. Предварително намажете дъното на формата с масло.
Приготвяне на лимоновия крем:
Много вкусна добавка към хрупкаво тесто! Кремът е деликатен, кремообразен, с лека киселинност.
Към яйцето добавете захар, нишесте, лимонова кора. Разбъркайте с бъркалка.
Налейте млякото, поставете на огъня. След като заври, намалете котлона и оставете да къкри, докато се сгъсти. След това отстранете от огъня, добавете маслото и лимоновия сок, разбъркайте.
Сглобяване на пая:
Изсипете крема върху тестото. Както можете да видите, има доста от него!
Разточете останалото парче тесто на тънко. Реже се спираловидно.
Поставете спиралата върху крема.
За украса смесете 1 жълтък и малко мляко, намажете тестото. Поръсете с 1 с.л. захар.
Поставете пая във фурната. Температура - 180 градуса, време - 35-40 минути. Водете се от вашата фурна.
Готовият пай е вкусен: с много лимонов крем и тънко, хрупкаво тесто!
Да ви е сладко!