2 пържоли от рибица
2 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
1 с.л. масло
Прясно смлян черен пипер – количество на вкус, обилно
Сол на вкус
400 гр. домати
Няколко големи сладки картофа
Поставете пържолите на работния плот и поръсете със зехтин всяко парче от двете страни. Смачкайте чесъна и го размажете по повърхността на пържолите, от двете им страни. Подправете с много пипер и сол на вкус и поставете пържолите в залепващ се плик, който сложете в хладилника. Мариновайте за 4 часа.
За да приготвите пържолите, поставете маслото в огнеупорен съд и загрейте котлона добре. Изстържете чесъна от пържолите и ги подправете отново с пипер и сол. Поставете ги в тигана и ги оставете да се пържат на висока температура за около 4 минути (или докато се оформи хубава хрупкава коричка), преди да ги обърнете. Оставете долния слой също да покафенее добре. След това покрийте с фолио и намалете котлона на средна степен. Продължете с готвенето, докато добият желаната от Вас готовност. Оставете пържолите да почиват около 5 минути, преди да ги разрежете.
За доматите и сладките картофи:
Подправете доматите с малко зехтин, средиземноморски подправки на вкус, сол и пипер и ги запечете на 200 градуса за около 20 минути. Набодете сладките картофи добре с вилица по цялата повърхност и ги покрийте с фолио. Печете на 200 градуса 45 минути. Разрежете картофите на половинки, сложете малко масло, сол и кафява захар върху им и поднесете с доматите и нарязаните пържоли.