Тези хрупкави и Крехки сусамени пръчици са идеалната закуска, която да вземете със себе си на работа или пък да сложите в раничките на децата за училище. Ако пък ги поднесете с вкусен дип или сос, стават отлично предястие или дори пълноценна лека вечеря.
Крехки сусамени пръчици
Продукти:
- 2 картофа (450 г)
- 1 чаена лъжичка сол (8 г)
- половин чаена лъжичка черен пипер на прах
- 1 чаша нишесте (110 г)
И още:
- сусам за овалване
- олио за пържене
Приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на приблизително еднакви кубчета (за да се сварят равномерно). Заливат се с вода и се варят докато омекнат. След това ги пасирайте на гладко пюре.
Снимка: YouTube
Добавете сол и черен пипер на вкус. Добавете нишестето и разбъркайте с лъжица или шпатула, докато сместа стане напълно гладка и няма бучки. И това е всичко, тестото ви е готово.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Късайте парчета от него, след което оформете фитили (солети). В същата купа изсипете сусама, след което оваляйте пръчиците, докато се покрият хубаво от всички страни.
Снимка: YouTube
Загрейте олио на умерена температура на дълбочина около 2 см. (за да могат да се изпържат равномерно), след което спуснете пръчиците и ги изпържете до приятен загар и златисто от всички страни.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Извадете ги в чиния, застлана с хартиена салфетка и ги поднесете с любимия сос.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!