(за 12 порции)
1 кг. пилешки крилца (около 24 бр.)
2 с. л. мед
2 с. л. кетчуп
2 с. л. лютеница
1 с. л. сос Уорчестършир
червен пипер
стръкчета целина (по желание).
За соса:
1/3 ч. ч. извара
1/2 ч. л. бял винен оцет
2 с. л. прясно мляко
1 с. л. натрошено синьо сирене
1/8 ч. л. бял пипер
1 скилидка чесън (ситно нарязана)
Загрейте фурната до 180° С. Постелете тавичка с размери 39х27х3 см. с фолио. Махнете кожата от пилето.
Смесете меда, кетчупа, лютеницата и соса Уорчестършир в купа. Прибавете вътре пилето. Затворете съда плътно с капак и го сложете в хладилника поне за 15 мин., но за не повече от 24 ч., като от време на време обръщате крилцата.
Подредете пилешките крилца в тавичката и ги поръсете с червен пипер. Печете около 30 мин., докато станат хрупкави.
Смесете изварата, оцета, прясното мляко, половината синьо сирене, белия пипер и чесъна в кухненски робот и пасирайте докато получите гладка каша. Изсипете в купа и прибавете останалото сирене. Покрийте с капак и съхранявайте в хладилника докато настъпи момента за сервиране.
Поднесете крилцата, залети със сос и украсени по желание със стръкче целина.