И всичко това, защото вкусът им се поддържа свеж, а външният вид е апетитен.
Е, харесва ми, че тази рецепта е бърза, много проста - всеки начинаещ ще се справи и ще напълни избата с прекрасни заготовки. Основното нещо е да се вземат предвид няколко точки в технологията за готвене.
Как да запазим перфектните домати:
Доматите ще трябва да са плътни и месести. Важно е да извадите всички меки, вече презрели плодове и твърде сочни. Идеални са си тези домати, които са по това време на годината специално за консервиране-малки, леко продълговати, плътни и евтини са в момента на пазара. Те трябва да се изплакнат и изсушат правилно, за да не остане влага на повърхността.
Доматите се нарязват на половинки. За бързина можете да използвате малък трик и да нарежете доматите леко наклонено. В този случай само половината от нарязания домат ще трябва да бъде отстранени дръжките (не точно дръжките, а основата, която се захваща за стъблото)
Важна точка # 1
Надеждната стерилизация на буркани и капачки е от съществено значение в тази рецепта. Тази процедура трябва да се направи, дори ако в бъдеще ще трябва да ги стерилизирате отново, пълни с домати. За стерилизация можете да изберете всеки метод: фурна и микровълнова фурна, изсипете алкохол или оцет в контейнера, просто сварете.
Доматите се поставят плътно в стерилни буркани и се заливат с преварена вода.
Важна точка # 2
Водата се използва само преварена, макар и не гореща, но вече охладена до топла комфортна температура. Това е много важно, тъй като врящата вода може да спука доматите и да се отлепи, в резултат на това консервираната храна ще загуби външния си вид.
Не е нужно да слагате сол или оцет в бурканите. Не са необходими нито сол, нито подправки, нито ароматни билки. Само домати и вода. Бурканите трябва да бъдат затворени със стерелизираи капачки.
Стерилизацията се извършва по традиционния начин. Дъното на голяма тенджера е покрито с кърпа, върху нея се поставят буркани и се излива топла вода. Оставете контейнера да заври. Не можете веднага да излеете вряла вода, в противен случай стъклото може да се напука.
След като заври, стерилизацията продължава 10 до 15 минути. Основното нещо е да не прекалявате пълненето на доматите, в противен случай могат да бъдат твърде меки.
Готовите консерви се изваждат внимателно. След това ги оставяте да се охладят с главата надолу.
Момент номер 3
Когато охлаждате домати, не е нужно да ги увивате в одеяло. Но трябва да го съхранявате на студено. В този случай доматите не променят цвета си, те остават ярки и вкусни.
Такива домати са подходящи за почти всичко, което се сетите, че се приготвя с домати. Те отлично заместват пресните плодове в салатите.