Кронът - сладкишът, по който лудна целият свят

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Кронът - сладкишът, по който лудна целият свят
Кронът - сладкишът, по който лудна целият свят
admin
Добавена от: admin
180857
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото: 
3/4 чаша (250 мл) топло прясно мляко 
1 супена лъжица суха мая 
1/3 чаша захар 
2 големи яйца 
1 чаена лъжичка ванилия 
3 1/2 чаши брашно 
1 чаена лъжичка сол 
1 чаена чаша масло (на стайна температура)
За сиропа: 
1/2 чаша пудра захар 
3 супени лъжици кленов сироп (или мед
1-2 супени лъжици прясно млякосметана или вода
 

Хлебарят Доминик Анселм наскоро се наложи да патентова името на сладкиша си, който започнали да копират в Америка. Всичко започнало, когато хлебарят се опитал в края на май тази година да изобрети нов сладкиш и започнал да експериментира с вкусовете и външния вид. Така възникнал кронътът.

Какво е кронът? 
Сладкишът, който предизвика масова истерия, не е нито Донат поничка, нито кроасан, а представлява комбинация от двата известни сладкиша - многолистно френско тесто и пържено в олио Донат-тесто, кремообразен пълнеж и сладка глазура.

Приготвяне:
- В по-дълбок съд смесете млякото и маята, и я оставете да шупне.

- Добавете захарта, яйцата и ваниловата захар и хубаво разбъркайте. Добавете 1 чаша брашно и сол, след което постепенно добавете малко повече от 2 чаши брашно при непрекъснато разбъркване. Замесете тестото, докато стане меко и еластично.

- Тестото поставете в съд, покрийте го с прозрачно фолио и поставете да престои 30 минути в хладилник.

- В същото време разбийте маслото с оставащата 1/4 чаша брашно за няколко минути с миксер, докато се смесят.

- Когато тестото се охлади, поставете го върху набрашнена маса и разточете на правоъгълник с размери 33х46 см и дебелина около 1 см. Намажете тестото с масло и го прехлупете на три части - една върху друга. Покрийте с прозрачно фолио и го поставете отново да стои 30 минути в хладилник.

- Когато извадите тестото, разточете го отново под формата на правоъгълник. Отново лявата третина прегънете през средата, след това върху нея сгънете дясната третина. Бавно разточете леко тестото и го поставете в хладилника. Тази процедура се повтаря още 2 пъти, за да се получи многолистно тесто за понички. Общо 4 пъти трябва да повторите процедурата: прихлупване-разточване-хладилник. Когато приключите със слоевете, оставете тестото отново в хладилник, но за поне 1 час, или пък най-добре цялата нощ.

- След това тестото е готово за печене. Разточете го с точилка до дебелина от 3 - 5 см, след което с формичка изрежете понички.

- В дълбок тиган загрейте добре олио за пържене, трябва да бъде горещо. Поставете вътре поничките да се изпържат от двете страни, докато се зачервят и станат хрупкави.

- Готовите понички подредете върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.

- Сега направете и сиропа - смесете пудрата захар, меда и млякото и със сместа залейте поничките, докато са все още горещи. Сервирайте ги топли.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft