За тестото:
6 яйца
6 супени лъжици пудра захар
6 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка сок от лимон
1 ванилия
За сиропа:
50 г ром
3/4 чаша топла вода
5 супени лъжици захар
За крема:
1/2 л прясно мляко
4 супени лъжици брашно
100 г краве масло
100 г захар
1 чаша парчета розов грейпфрут (ананас от компот)
Приготвя се тесто, като жълтъците се разбиват със захарта. Прибавят се при непрекъснато бъркане брашното, ванилията, сокът от лимона и накрая разбитите на гъст сняг белтъци. Разбърква се внимателно отгоре надолу, за да не спаднат белтъците Изсипва се в намазана с мазнина форма за торта, на дъното на която е сложен кръг от хартия, също намазан с масло. Пече се във фурната при 200°С. Блатът се изважда от формата и се разрязва на два пласта. Всеки пласт се наръсва обилно със сиропа, приготвен от рома, захарта и водата. Единият пласт се слага в чиния за торта. Млякото за крема се сварява. Брашното се размива с малко студена вода и се прибавя към него. Вари се до сгъстяване. Прецежда се и се оставя да изстине Отделно се разбива на пяна маслото със захарта. Смесва се с млечния крем и се разбива добре. Половината от получения крем се разстила върху пласта в чинията. Отгоре се нареждат половината парченца грейпфрут. Слага се другият пласт от блата. Отгоре и отстрани тортата се намазва с крем и се украсява с останалия грейпфрут. Вместо с грейпфрут, тортата може да се украси с ананас от компот.