700 гр.брашно
1 кубче мая
250 мл олио
сол на вкус
вода - колкото поеме
400 гр.натрошено сирене
Пухкав, мекичък, пълен със сирене - това е тутманикът, чиято рецепта ще ви предложим днес. Идеален е за съботната закуска с чаша кисело мляко. Освен това е лесен и е по силите дори на начинаещи в месенето. Ето как се прави този фантастично вкусен и лесен тутманик:
Разтворете маята в чаша топла вода с лъжичка захар и малко брашно, и я оставете да шупне. Направете кладенче в брашното, изсипете вътре шупналата мая, добавете олиото, солта и започнете да добавяте топла вода, като постепенно замесвате. Количеството вода ще прецените, докато месите. Трябва да се получи меко и удобно за работа тесто, което не лепне по ръцете. Готовото тесто оставете на топло да втаса.
Щом се надигне хубаво, разделете го на части и всяка разточете на тънка кора с размера приблизително на тавата, в която ще печете. Поръсете всяка кора обилно с олио и сирене и ги редете една върху друга в тавата, докато свършат продуктите. Отгоре завършете с последната кора. Нарежете тутманика на парчета по желание и го оставете отново да втаса.
Поръсете с останалата мазнина или наредете отгоре парченца масло за аромат. Печете на 200 градуса за около 35 минути.