Кулинарни трикове и съвети от опитна домакиня
Запазете тези съвети. Те определено ще ви послужат!
1. Ако не сте отстранили пяната от бульона навреме и тя е потънала на дъното, налейте чаша вода в тигана. Пяната се издига и може да се отстрани.
2.
3. Никога не оставяйте дафинов лист в супата. Той е добър в готвенето, а след това само разваля вкуса.
4. Пържолите ще бъдат по-меки, ако 1-2 часа преди пържене те се намазват със смес от оцет и растително масло. Направете същото и за месото на скара.
5. За да направите вкусни сочни бургери, добавете равномерно количество ситно нарязан суров и леко запържен лук и малко суров картоф към кайма.
6. Първата минута на печене на котлети огъня трябва да бъде силен, така че кора да грабва и не позволява сокът да се оттича. Но след това е необходимо да се доведе до огън средно и, завъртане на котлети, отново да го засили за половин минута.
7. Рибата няма да се разпадне и да получи златна коричка, ако 10-15 минути преди пържене, избършете я с кърпа и след това я осолите.
8. Няколко пресни гъбки пачи крак, прибавени към супата, ще я направят по-вкусна. Гъбите правят ястията по-вкусни.
9. Настърганите сурови картофи незабавно се смесват с малко количество мляко, в противен случай почерняват.
10. Стари картофи ще станат по-вкусни, ако добавите една супена лъжица оцет при готвене, 2-3 скилидки чесън и дафинов лист, или го сварете в бульон. Колкото по-стари са картофите, толкова повече вода е необходима.
11. Картофеното пюре е най-добре приготвено на ръка. Разбито в миксер става бързо, но губи вкуса си и става лепкаво.
12. Тестото ще бъде меко и ефирно, ако добавите охладени варени картофи, настъргани на фино ренде.
13. Маслото при пържене не потъмнява, ако предварително смажете горещия тиган с растително масло.
14. Тестото е по-хубаво, ако в него сложите няколко пръчки макарони.
15. За да получите лек и пухкав крем, разбивайки с размахване, трябва да опишете осмица и от време на време кръгове по стените на чиниите.
16. Безквасните тестени изделия ще бъдат леки и ефирни, ако добавите лъжица ракия към тестото.
17. Ако искате фасулът да не потъмнее по време на готвене, сварете ги в отворена тенджера.
18. За да избегнете пръскане на маслото, поръсете в съда леко сол, преди да пържите.
19. Вместо ябълки, можете да сложите парчета портокали или мандарини в салата от кисело зеле.
20. Растителното масло трябва да се добавя към салата само след като салата е била осолена, добавен е оцет и пипер (солта не се разтваря в маслото).
21. Салата с майонеза и винегрет ще получат особено приятен вкус, ако поставите в тях лимонова кора за кратко преди сервиране.
22. Ако искате винегретът да има деликатен и приятен вкус, налейте в него една супена лъжица мляко и добавете чаена лъжичка гранулирана захар.
23. За да се получи чист бульон по време на готвене, е необходимо да се поставят измити черупки. Готовият бульон трябва да се филтрира.
24. Бульон от лук с корите може да оцвети бульона. Повишава хранителната му стойност, обогатява с витамини и подобрява външния вид.
25. Едно старо пиле ще кипне по-бързо, ако след като е сварено 20-30 минути, го потапяйте за 5-6 минути в студена вода.
26. За да се предотврати изгарянето на месото и да не изсъхне, във фурната се поставя съд с вода.
27. За да елиминирате силната миризма при пържене на риба, сложете 1 суров картоф, обелен и нарязан на филийки, в растително масло.
28. За бързо охлаждане на горещия компот, трябва да сложите тенджерата с него в друго, голямо ястие, да го напълните със студена вода и да излеете някаква груба сол във водата.
29. При приготвяне на желе, разреденото нишекге не трябва да се излива в средата на съда, а по-близо до стените.